Граничните полицаи от ГКПП Калафат откриха след извършени проверки на две транспортни средства 62 сирийски граждани, укрити на специално обособено място в полуремарке, както и в товарното помещение на камион. За това съобщават на сайта си от Румънската гранична полиция (Poliția de Frontieră).

На 14.05.2024 г. около 17:00 ч. на  ГКПП Калафат се явил за влизане в страната литовски гражданин на 33 години, управляващ пътно превозно средство, регистрирано в Литва. Според представените документи шофьорът е превозвал чували с пръст за цветя по линията България-Унгария.

Въз основа на анализ на риска и сътрудничество с българската гранична полиция и митнически служители, съвместно е извършен физически контрол на транспортните средства. Вътре в полуремаркето е открито специално обособено място, изработено от дървени плоскости, оборудвано с вентилационни отвори, където имало съмнение, че има укрити хора.

След отваряне на скривалището са открити 33 души, 31 мъже и 2 жени. При физическия контрол, багаж и транспортни средства не са открити документи, удостоверяващи самоличността им.

В хода на проверките лицата са заявили, че са граждани от сирийски произход, а литовският водач е казал, че е оставил камиона за товарене на пътен възел в гр. София откъдето го е взел на следващия ден и не е участвал в товаренето на стоката.

Също на 15.05.2024 г. около 19.15 ч. на същия граничен пункт се явил за влизане в страната турски гражданин на 48 г., управляващ товарен автомобил с турска регистрация. Шофьорът е превозвал мебели по линията Турция-Германия с поставена митническа пломба от Турция.

След направения анализ на риска граничните служители извършили щателна проверка на камиона, като установили, че митническата пломба е счупена и залепена. При разпечатване на товарното отделение са откриха скрити вътре 29 души - 27 мъже и 2 жени.

В хода на разследването не са открити документите за самоличност на въпросните лица, те са заявили, че са сирийски граждани и са се качили в камиона на паркинг в гр. София, България.

На турския шофьор е наложена забрана за влизане в Румъния за срок от 5 години.

Предвид установените обстоятелства всички 62-ма сирийски граждани, шофьорите и транспортните средства са поети от представители на българската Гранична полиция за продължаване на разследването и предприемане на необходимите законови мерки, пишат от от Румънската гранична полиция.