Министерството на външните работи на Гърция нарече "грубо нарушение на Преспанското споразумение и конституцията на Северна Македония" решението на новия президент на съседната държава Гордана Силяновска да нарече страната си "Македония" по време на встъпването си в длъжност, предаде Кathimerini.

Както се отбелязва в изявлението, двустранните отношения, както и европейският курс на Северна Македония, зависят от пълното прилагане на Споразумението от Преспа и особено от използването на конституционното име на страната.

"По време на днешната церемония по полагане на клетва в парламента и въпреки факта, че в официалния текст на продиктуваната й клетва страната се нарича "Северна Македония", новият президент на Република Северна Македония, г-жа Силяновска-Давкова, избра да нарича страната си "Македония", се псочва в изявление на гръцкото ведомство.

"Този акт е в грубо нарушение на Преспанското споразумение и Конституцията на съседната държава, която е приведена в съответствие с международните си задължения. Гръцкото правителство, въпреки възраженията, които изрази като опозиция по време на ратификацията на споразумението, го зачита като ратифициран международен договор, който има предимство пред всяка друга законова разпоредба", допълват от гръцкото министерство.

"В този контекст Гърция категорично заявява, че по-нататъшният напредък в двустранните ѝ отношения със Северна Македония и европейският курс на последната зависят от пълното прилагане на Преспанското споразумение и най-вече от използването на конституционното име на страната", се псочва още в текста.