Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис съобщ пред SKAI, че е представил предложение за европейска система за противовъздушна отбрана, подобна на израелския "Железен купол", и заяви, че може да се мисли за нея като за "европейски железен купол".

"Имам предвид конкретно европейска система за противовъздушна отбрана, европейски купол, който ще покрива Европа, всички европейски държави, срещу всяка заплаха. Можете да помислите за "Европейски железен купол". Това е предложение, което вече съм представил, работя по него по-подробно, и можете да си го представите за нашата страна. Да можем да използваме европейски ресурси за покриване на въздушната отбрана на страната ни, за да не сме абсолютно зависими от националните бюджети".

Мицотакис заяви, че подкрепя създаването на финансов инструмент за отбраната на Европа, и добави, че според него този инструмент трябва да бъде свързан с водещите европейски проекти в областта на отбраната.

Припомняме, че министърът на националната отбрана на Гърция Никос Дендиас многократно е споменавал за създаването на "купол" за противовъздушна отбрана с акцент върху противодействието на безпилотни самолети, като отбеляза, че за укрепването на противовъздушната отбрана на страната са били отделени 2 млрд. евро.