Камион, натоварен с 9,9 милиона недекларирани цигари, беше открит в Турну Мъгуреле на граничния контрол, като стойността на товара се оценява на над 13,6 милиона леи, информира Румънската митническа служба (AVR) във вторник.

"Митническите инспектори от Гранична митница Турну Мъгуреле – Регионална митническа дирекция Крайова, съвместно с граничните полицаи от ГКПП Турну Мъгуреле, откриха количество от 9 900 000 къса цигари в регистриран в България товарен автомобил, пътуващ по маршрута Турция – Полша са на приблизителна стойност 13 612 500 леи (5 366 727 лева), а водачът не е представил никакъв документ за произхода им", се казва в изявление на ведомството, изпратено до Agerpres.

"На 12 май 2024 г. митническите инспектори съвместно с гранични полицаи са извършили няколко специфични контрола въз основа на анализа на риска. В резултат на тези проверки те откриват в камион с българска регистрация внушително количество недекларирани цигари.

Камионът е бил управляван от български гражданин и според представените документи е превозвал двигатели от Турция за Полша. Заявява, че е служител на транспортната фирма и не знае за съществуването на цигарите.

Според цитирания източник камионът и откритите стоки са откарани в централата на митническата служба и след инвентаризацията е преброена общата бройка от 495 000 пакета цигари без бандерол, оценена на стойност 13 612 500 леи (5 366 727 лева).

Цигарите са взети за конфискация от митнически служители, а по случая граничната полиция разследва престъплението контрабанда", се посочва в прессъобщението.