Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки в парламента след съобщения за опит за преврат, е заявил, че властите знаят много добре кой е подготвял заговора, предаде Anadolu Agency.

"Знаем какво се опитват да постигнат тези, които искат да разделят хората. Много добре знаем кой е марионетка, кой поръчва и кой е кукловодът. Колкото и подъл и гнусен да е той, ние няма да паднем в този капан, достойнството и толерантността ни подхождат, независимо какво правят другите", е коментирал той.

Ердоган свързва предполагаемите заговорници със забранената в Турция организация FETÖ.

Според него "тези, които искат да изплатят дълга си към FETÖ, никога не седят безучастни".

През нощта на 14 май Ердоган проведе спешна среща с ръководителите на разузнаването и Министерството на правосъдието, след като предупреди за възможен опит за преврат. Министърът на вътрешните работи Али Йерликая обеща "да идентифицира структурите, работещи срещу властите".

В Турция уволнението на няколко служители от дирекцията по сигурността на 

През юли 2016 г. в Турция беше извършен опит за преврат. Властите обвиниха организацията на базираната в САЩ Фетхуллах Гюлен, която те наричат ​​FETÖ - Фетхулахистка терористична организация, в участие. Тогава бяха арестувани над 80 хиляди души, около 150 хиляди държавни служители, включително военни, бяха уволнени или отстранени от работа. Самият Гюлен осъди опита за преврат и отхвърли обвиненията.