"Неспазването на конституционното име на държавата прави клетвата на Гордана Силяновска-Давкова нищожна", коментира във Facebook министърът на правосъдието на Република Северна Македония Кренар Лога. Според него процедурата трябва да се повтори или позицията да бъде поета от председателя на събранието Йован Митревски.

"Незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска нищожна. Или повторение на процедурата, или длъжността президент на държавата трябва да бъде заета от Йован Митревски (председател на събранието), като изпълняващ длъжността президент", написа Лога.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви този следобед в социалната мрежа X, че Северна Македония трябва да продължи присъединяването си към ЕС чрез прилагане на реформи и спазване на сключените споразумения, включително споразумението от Преспа.

От гръцкото външно министерство отговориха остро, като заявиха, че "европейският път на Северна Македония и отношенията с Гърция зависят от изпълнението на Преспанското споразумение и използването на конституционното име на Република Северна Македония. 

По време на днешната церемония по полагане на клетва в парламента и въпреки факта, че в официалния текст на продиктуваната й клетва страната се нарича "Северна Македония", новият президент на Република Северна Македония, г-жа Силяновска-Давкова, избра да нарича страната си "Македония".