"В публичните си изяви македонският президент има право да използва името "Македония" като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация при зачитане на основните човешки права и свободи и в съответствие с европейските ценности и принципи", заявяват от кабинета на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова.

От кабинета заявяват, че "Давкова ще се придържа към официалното прилагане на конституционното име на страната. В съответствие с конституцията, изготвена от службите на събранието, тържествената клетва беше подписана с конституционното име на държавата (Северна Македония), допълват от MaxFax.

"През последните 5 години македонските институции почти напълно изпълниха задълженията си от Преспанския договор и президентът очаква всички македонски партньори да спазват двустранните и многостранните задължения, които са поели към страната", се допълва в съобщението.

Припомняме, че Европейската Комисия изрази очакването, че "Северна Македония ще спазва всички двустранни споразумения, включително Споразумението от Преспа", което изисква да се използва конституционното име на страната-"Северна Македония".