Македонското сдружение "Илинден“ и неговият клон за Голо Бърдо осъдиха остро в писмена реакция "последния опит на българското посолство в Тирана да покаже несъществуващо българско малцинство в района на Голо Бърдо“, предава MakPress.

"В дните преди новогодишните празници българските пропагандисти в Република Албания, с нов опит за издирване на българи в селата в Голо Бърдо, където – повтаряме: такива липсват. А именно консулът на българското посолство в Тирана раздаде новогодишни пакети на учениците от училищата "Елез Кочи“ и "10 покойници“, се посочва в реакцията на сдружението.

В съобщението се добавя, че македонците в Голо Бърдо са реагирали остро на подобни дейности.

"В многобройните реакции, получени от сдружението, македонците от Голо Бърдо осъждат тази подла и необяснима акция на българското посолство в Тирана и оценяват, че тя е пореден акт с пропагандна цел от представителите на това посолство“.

В реакцията се посочва още, че македонското сдружение "Илинден“-Тирана и клонът за Голо Бърдо, като представители на македонците в Албания, проявяват солидарност с многобройните реакции на македонското население в района.

"В същото време считаме за необходимо да предадем на световната общественост посланието на македонците от Голо Бърдо – че те винаги са били македонци и никога няма да бъдат българи! Ние сме граждани с достойнство и се гордеем, че сме македонци от векове“, се казва още в разпространения текст.

Превод и редакция: Тереза Герова