Кметът на Смолян Николай Мелемов с приветствие по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

"Уважаеми съграждани,

Уважаеми творци на образованието, науката и културата,

Всяка епоха създава почит и възхвала за ония свои дейци, които са я белязали със значими дела. Но в човешката история има дела, които не се побират в границите на една епоха. Такова е делото на нашите просветители – Светите братя Кирил и Методий. През вековете България единствено е просъществувала, защото сме запазили нашата идентичност. А без култура и писменост това бе невъзможно.

На 24 май цялата българска общественост се прекланя с уважение към всички Вас, които се занимавате с наука, образование и култура, защото това е най-високохуманната дейност. Вие учите и възпитавате нашите деца, а когато една нация има високообразовани и възпитани граждани, това е най-големият капитал, гарантиращ ни достойно място в Европа.

Бъдете здрави и постигайте все по-големи бъдещи успехи, за да могат младите да помнят своя род и език, а българският народ да върви възроден към светли европейски бъднини!

Честит 24 май!“, се казва в поздравлението на кмета на Смолян.