Българско село с родолюбива инициатива за 24 май. В Козарско пред всяка къща, в която живеят хора, се вее националното знаме. По този начин инициаторите искат да привлекат вниманието към по-малките населени места, които се обезлюдяват.

Над 200 семейства в пазарджишкото село Козарско са сложили знаме пред дома си за празника. От кметството са помогнали на по-възрастните хора с монтажа. Други са дарили трикольори, за да може всеки желаещ да се включи.

Мария Ангелова: "Имаше един период през годините, когато хиляди села са закриха и тези инициативи ги възраждат, просто те са необходими."

Ягода Арабаджиева: "Трябва да направим нещо, за да го съживим. И макар че съм вече на възраст, аз се включвам с желание в тези инициативи. Просто се чувствам щастлива."

Инициаторите се щастливи, че целта им е постигната – да бъдат село за пример, пише БНТ.

Евгения Горанова: "И българското село с най много развети български знамена. Интересното е, че в местния магазин знамената свършиха и сега чакаме ново зареждане."

Георги Горанов – кмет на село Козарско: "Тези, които ще дойдат просто да се поучат от нашия премиер и който реши да правят и такива подобни неща. Това е да уважаваме българските празници."

Знамената ще останат пред домовете и след празника с надеждата с подобни инициативи да върнат младите в по-малките населени места.