Нека самите ние заедно обединени, поне на 24 май да си обещаем, че ще намерим наистина трите приоритета за развитието на България, че ще имаме сигурност за нашите граждани не само по отношение на отбраната, не само по отношение на вътрешна сигурност, но да има сигурност за бъдещето, за икономика, за стандарт, за социални отношения вътре в страната. Това съобщи в Чепеларе вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на празника на града, предаде репортер на "Фокус“. "Мисля, че тогава противоборството, партийността, тази партизанщина, тези скандали, които ни заливат всеки ден ще отстъпят място на един спокоен държавнически разговор за това как да обединим всички усилия, как да подготвим нашите млади хора в образованието, как да им дадем пътя за професионално изграждане и да им създадем тези условия, че те самите да покажат онова, което могат“, уточни вицепрезидентът.

Тя отбеляза, че за съжаление Смолянският регион е най-обезлюдяващия район и това го сочат последните класации на целия Европейски съюз. Не е Северозападна България, а точно Смолянския регион, "Да започнем от най-малките – задължителното е познанието на езика, задължително е познанието на миналото. Едновременно с това нашите деца трябва да са в крак с най-модерното образование и да бъдат конкурентноспособни със своите ученици навън и на своите връстници. Едновременно с това, отдавна говорим за свързаността на българското и средно, и висше образование, с кова какво искаме да правим с нашата страна, как да развиваме нейната икономика, къде да заложим“, поясни Йотова.

Тя посочи, че днес в Чепеларе вижда много ученици и наградени млади хора – те вече разнасят славата на България – в математика, физика, в спорт. Има толкова много талантливи деца. "Нека поне в този ден да си кажем – отговорни сме не само към постове, не само към пари и власт, отговорни сме към бъдещето на България и към тези чудесни българи“, каза още Илияна Йотова.