За поредна година област Смолян е в челните позиции на националното външно оценяване /НВО/ за 4 клас и на държавните зрелостни изпити /ДЗИ. Това каза на пресконференция началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ – Смолян, Никола Запрянов, предаде репортер на "Фокус“. "Нашата област е на второ място след София-град. Това е един много добър резултат, който е традиционно висок. Ние имаме една устойчивост и постоянство в тези външни оценявания за нашите ученици. На НВО за 4 клас, успехът на нашите ученици по български език и литература е 5,34, при среден за страната 4,97. По математика средният успех също е много добър 5,21, в сравнение с 4,87 за страната. По БЕЛ имаме 318 отлични оценки или 52 % от всички явил се, а по математика отличните оценки са 271, което е 48 % от всички ученици, които са били на изпита“, поясни Запрянов.

Той допълни, че по БЕЛ на ДЗИ в област Смолян има 8 пълни шестици, по втория ДЗИ поради многото предмети в момента се прави анализ. За втората матура оценките са основно добър и много добър. Средният успех по БЕЛ в страната е 4,32, а за област Смолян е 4,48. Отличните оценки за зрелостниците от област Смолян са 63 или 9,38 %, а пълните шестици са 8. Слабите оценки по БЕЛ са 27 или 4,02 %, допълни Запрянов.

На втората матура и изпитът по професионална квалификация и професия в област Смолян има общо 120 отлични оценки. Учениците, които са се явили на изпит по професионална квалификация и професия от област Смолян имат среден успех 4,64. 60 ученици от тях са постигнали отлични оценки, а петима имат пълни шестици.  

"Няма училище, което се откроява с най-много отлични оценки на изпитите, но най-много такива оценки имат учениците от ППМГ "Васил Левски“, в СУ "Антим I“ в Златоград, ЕГ "Иван Вазов“ и СУ "Христо Ботев“ – Девин, уточни началникът на РУО - Смолян.

Един от дългогодишните и уважавани преподаватели по български език и литература в ППМГ "Васил Левски" - Смолян, Милена Рашкова заяви, че за да се постигне този отличен успех в последната гимназиална степен, той е заложен от самото начало на образователния процес. "Ние държим високо ниво още в четвърти, седми и десети клас и това определя логичното високо ниво в 12 клас. Това е дългогодишен последователен труд на много колеги. Те са всеотдайни през цялата година. Резултатите не идват лесно и кампанийно и те са свързани с последователен, системен и целенасочен труд. Имаме късмета да работим с мотивирани ученици и да ни се доверяват родителите, защото това е много важно и определящо за успеха. Всички тези три страни – мотивирани ученици, родители, които ни подкрепят и нашата работа дават този резултат, но той не е кампаниен в една определена година, а е във всички години обучение в нашата област“, категорична е Милена Рашкова.

Проф. Елена Николова – директор на филиала на Пловдивския университет в Смолян допълни, че триъгълникът на взаимодействие, се разширява и с подготовката на учителите. "Вече 62 години в Смолян се обучават учители. Това успешно взаимодействие, този ползотворен цикъл – подготовка на качествени учители, които подготвят ученици и резултатите идват. Последните години също много млади учители, възпитаници на филиала, са намерили успешна реализация в училищата в града и региона и това е също предпоставка за добрите успехи – чудесното взаимодействие между образователните институции в града“, обясни проф. Николова.

Петя Качакова, зрелостник от ЕГ "Иван Вазов“, която има пълна шестица на ДЗИ по БЕЛ, заяви, че матурата е била по-лесна от тези през миналите години. "Имаше обаче и своите подводни камъни, които можеха да подведат учениците и който не е учил, нямаше как да се справи. Положих изключително много усилия за тази оценка. Това всичко си заслужаваше и училището, в които аз завърших помогна за тази оценка, благодаря и на моята госпожа Петя Кръстанова. Образованието в Смолян е на изключително високо ниво и може догодина на матурите да бъдем и на право място в страната“, изрази надежда отличничката.

Началникът на РУО – Смолян уточни, че е много важно сътрудничеството между образователните институции, както и подкрепата на родителите. "Това се дължи и на обхвата на децата в нашата област. Има почти нищожен процент на необхванатите ученици в образованието. Близо 100% от децата от региона са в клас. Те постоянно се обучават и затова дават добри резултати. Мотивираните ученици винаги показват добър резултат, но това не става без положителното отношение и на родителите към образователния процес. Целогодишно през всяка учебна година, учителите от областта използват алгоритъм на работа, който е доста успешен, за да може да се постигнат тези резултати. Още от 11-ти и 12-ти клас се провеждат редовно пробни матури, за да може учениците да бъдат подготвени психологически и технично за самата матура“, каза още Запрянов.