Перник тържествено отпразнува 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът започна с парад на повече от 3500 ученици и учители, в който се включиха представителни блокове от всички училища в града.

Площад "Кракра" беше пълен с хора, които истински се наслаждаваха на шествието, предвождано от фанфарния оркестър на VІ СУ "Св.Св. Кирил и Методий" и деветметров трибагреник, който бе подготвен от тях специално за празника.

"Отново е 24 май - най-българският празник, символ на българския дух в пътя му през вековете. Най-чистият празник, на който цял народ се прекланя пред едно велико дело. Този ден носи духът на двама братя, вдъхновени за един свещен подвиг“, каза зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев, в словото от името на кмета Станислав Владимиров. Той добави, че създаването на българската азбука е уникално духовно достижение.

"Словото ни дава път, посока и смисъл. Зарежда ни с енергия. То е вечно и неподвластно на времето. В това се крие неговото необяснимо чудо - да помни, да претворява, да възкресява. Да знаеш и съхраняваш родния си език е въпрос не само на образование, а на принадлежност към род и родина“, каза още Кръстев. Той заяви, че знанието е сила, която е променила и ще продължи да променя света към по-добро. "На 24 май се прекланяме пред българския учител, който с дума и слово, с мисъл и вяра, всеотдайно и неуморно изгражда духовната крепост на знанието“, добави Стефан Кръстев.

Областният управител Людмил Веселинов заяви пред перничани, че днес с гордост и вълнение отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, празник, който ни обединява и ни напомня за величието на българската културна и духовна традиция. "Днес, ние сме част от велика европейска общност, в която българската култура и писменост заемат своето достойно място“, каза още Веселинов. Той поздрави всички ученици, учители, културни дейци и всички, които допринасят за съхраняването и развитието на нашата идентичност. "Вашият труд и отдаденост са основата на нашето бъдеще и надеждата за по-добро утре“, каза още областният управител.

След края на ученическото дефиле пред Двореца на културата започна и празничният концерт на талантите от Обединения детски комплекс. На празника бяха връчени и плакетите за принос в образованието, културата и журналистиката.

Плакети за значителен принос и заслуги в областта на образованието бяха връчени на ОУ "Христо Ботев“ гр. Батановци, ДГ № 1 "Миньорче“, СУ "Темелко Ненков“, ДГ № 6 "Българче“, ДГ № 9 "Калина Малина“, VIII ОУ "Кракра Пернишки“, ХII ОУ "Васил Левски“, ОУ "Св. Константин Кирил-Философ“, ЦПЛР Ученическо общежитие по случай годишнините от създаването им . Плакети и диплом за принос в образованието получиха и изявени учители и директори в пернишките училища и детски градини.

За значителен принос и заслуги в областта на образованието бяха отличени учителите Величка Ангелова – старши учител в ДГ № 12 "Радост“, Даниела Йорданова – старши учител по български език и литература в Х ОУ "А. Константинов“, Емануил Врангов – старши учител подготвителна група в СУ "Тeмелко Ненков“, Емил Георгиев – старши учител по математика в ПМГ "Хр. Смирненски“, Зоя Пенева – старши учител по български език и литература в ОУ "Св. св. Кирил и Методий“ с. Дивотино, Любка Дамянова – старши учител по френски език в ГПЧЕ "Симеон Радев“, Любка Асенова – старши учител практическо обучение в ПГОТ "Св. Иван Рилски“, Людмила Милушева – зам.-директор по учебна дейност и учител по химия и опазване на околната среда в V СУ "Петко Р. Славейков“, Мариела Ивайлова – учител по изобразително изкуство в ОУ "Св. Иван Рилски“, Мартин Иванов – ръководител направление "Информационни и комуникационни технологии“ в XVI ОУ "Св. св. Кирил и Методий“, Теодора Рангелова – учител по история и цивилизация в СУРИЧЕ "Д-р Петър Берон“.

За значителен принос и заслуги в областта на културата бяха отличени художникът Валентин Топалов, Венцислава Крумова – главен уредник на РИМ Перник, художникът Дончо Захариев – художник и народната певица Радка Алексова

Плакет за "Значителен принос в областта на журналистиката“ бе връчен на Милен Миланов – кореспондент на БТА.