Над две хиляди ученици, учители и хористи пяха днес заедно всеучилищния химн "Върви, народе възродени", "Хубава си, татковино" и "Я кажи ми, облаче ле бяло" в центъра на Ямбол.

В общото изпълнение се включиха ученици и учители от 20 училища, 9 детски градини, певецът Денис Бояджиев и пианистът Валентин Вълчев, дамският и детският хор при Хорова школа "Проф. Георги Димитров" Ямбол към НЧ "Тракийска лира-2012" с диригент Весела Пастърмаджиева, вокална група "Бижу“ към НЧ "Съгласие-1862“ с ръководител Павлина Христова, вокална група "До-ре-ми-ни“ към Основно училище "Любен Каравелов“ с ръководител Веса Ефева, вокалните групи към НЧ "Пробуда-1909“ – "Пятница-13“ и "Виолина“ с ръководител Елена Иванова, вокална група "Усмивки“ към Общински детски комплекс-Ямбол с ръководител Виолета Величкова, църковен хор с ръководител Валентин Филипов, Градски духов оркестър при Народно читалище "Съгласие“-1862“.

"Днес отново е ден за гордост и за благодарност, затова, че имаме свободата да пишем и да говорим на своя роден език. Ден, в който си спомняме за българския принос към света, за който славянските братски народи, с които сме свързани исторически и духовно, трябва да са ни благодарни.", каза в приветствието си кметът Валентин Ревански.

"Благодарение на буквите, днес учим нашите деца и им разказваме за величието на нашата история, която трябва да бъде написана и предавана правилно. Нека припомним, че в Ямбол е и първият паметник на учителите-народни будители, направен от ямболски творец, а голяма част паметниците на културата в Ямбол изглеждат вече по различен начин, като например - ямболската средновековна крепост.", добави Валентин Ревански.

Той пожела на дейците на просветата, културата и изкуството здраве, неизчерпаем творчески дух, удовлетворение от тяхната работа и много последователи.

Към учениците Ревански се обърна с думите: "Всяка книга, всеки урок добавя страници към вашата лична история. Бъдете отговорни и пазете нашето, българско наследство." И пожела: "Нека нашият град продължи да бъде място, където се ценят знанието, образованието и културата!".

Празникът в Ямбол, посветен на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, започна с шествие от двора на Професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов“.

Водеха го представители на Общински младежки парламент, Профилирана гимназия "Васил Левски“ и Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн "Кольо Фичето“. Шествието премина по ул. "Милин Камък“, ул. "Търговска“, ул. "Граф Игнатиев“, ул. "Генерал Владимир Заимов“, ул. "Георги Раковски“ до сградата на Община Ямбол.

Благодарствен молебен отслужи архиерейският наместник Димитри в съслужение с енорийския свещеник отец Янко.

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост в центъра на Ямбол се изви и триредово българско хоро, поведено от танцьорите на Танцова школа “All Steps – Всички стъпки" гр. Ямбол.