Официално бе открит бюст-паметник на отец Атанас Аролски в село Хвойна с гайдарски сюити в изпълнение на 101 каба гайди. Преди това бе отслужена Литургия в църквата "Св. Илия“ в с. Хвойна от отец Апостол Аролски, съобщиха от община Чепеларе.

Отец Атанас Аролски бе не само духовен водач, но и обединител на всички човешки добродетели, оставил скорошна, но трайна следа в сърцата на всички, докоснали се до него.

Роден е през 1919г. в село Павелско и 70 години служи на Господ и на вярващите в Родопите. Над 50 години е служил в Златоград, а последните си години е свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево. Земният му път завършва през 2015 г. на 95 годишна възраст.  Погребан е в двора на църквата "Св. Пророк Илия“ в с. Хвойна.

Издигането на този паметник е по инициатива на жителите в селата, за които е отговарял като свещеник. Автор на бронзовия бюст е скулпторът Борис Сариков. Той, заедно с местният пощальон – Милка Кърнева, събират даренията, за да може да се изгради паметникът.

Официалната церемония откри Елена Сивакова – кмет на Кметство с. Хвойна, след което предостави думата на инициаторите за изграждането на бюст-паметника, официалните лица и гости.

Скулптурът Борис Сариков подчерта, че "за успеха на една нация е много важна духовността и ние не трябва да забравяме колко е важно да я поддържаме жива“.

Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев поднесе своята дълбока благодарност към всички, които са допринесли за реализирането на паметника, "защото той не е просто символ на признателност, но и израз на решимост да съхраним и предадем на бъдещите поколения ценностите, които отец Атанас Аролски ни е завещал. Този бюст паметник ще бъде място на вдъхновение и размисъл за всеки, който търси духовен подем и сили за добри дела“ , допълни в словото си Хаджиев.