Община Пловдив смята да възстанови активното си членство във Фонда за развитие на Летище Пловдив. Кметът Костадин Димитров съобщи пред "Фокус", че ще внесе предложението да се гласува в Общинския съвет. 

"Този въздушен портал е от изключителна важност за развитието на региона. Нека да има повече линии. Надявам се ръководството на летището да полага повече усилия да има повече дестинации" - каза кметът. 

Членството във Фонда е по 1 лев на жител на съответната община. Към 15 септември 2023 г. по постоянен адрес в Пловдив живеят 368 809 души.

СНЦ "Фонд за развитие на Летище Пловдив - Южната врата на България" беше основано през 2010 г. от общините "Родопи", Хисаря и Асеновград. Към тях в последствие се присъедини и община Пловдив, която през 2013 г. го напусна за няколко месеца, но после пак се върна, припомни изпълнителният директор на летището Дойчин Ангелов.

С набраните във фонда средства се субсидира поддържането на редовни въздушни линии от/до Летище Пловдив. Само с вноската на община Пловдив от около 340 000 - 360 000 лева могат да се разкрият четири нови дестинации, изчислява Ангелов. За изтичащата 2023 г. община Пловдив не е платила сумата, но до края на годината има време да се направи.

Понастоящем членове на Управителния съвет на фонда са кметовете на общините Пловдив, Чепеларе и "Родопи".