Изпълнителният директор на Летище Пловдив и неговият екип проведоха среща с Управителния съвет на Сдружението на хотелиерите в Пловдив. Заедно те обсъдиха възможностите за разкриване на нови авиолинии до Пловдив и начините за привличане на туристи, които да нощуват в града. 

Представителите на хотелиерите бяха запознати с работата на Фонда за развитие на летище Пловдив, който преговаря с авиокомпании за разкриването на редовни авиолинии до Пловдив. Беше пояснено, че авиокомпаниите търсят парични стимули, които са под формата на маркетингово споразумение, за да гарантират развиването на нова авиолиния. От своя страна членовете на фонда използват възможностите на авиокомпаниите, за да промотират своя продукт или привлекат туристи на своя територия. 

"Летище Пловдив и Сдружението на хотелиерите очевидно са две активни страни и намерихме бързо път едни към други. Полето за сътрудничество е огромно“, каза след срещата изпълнителният директор на аеропорта Дойчин Ангелов. 

Председателят на Сдружението на хотелиерите Петър Денчев и Мариела Балчева, която е член на Управителния съвет, изтъкнаха необходимостта от лесен достъп на туристите до града и осигуряване на качествен туристически продукт. 

Те се ангажираха да запознаят членовете на Сдружението на хотелиерите за възможностите за членство във Фонда за развитие на летище Пловдив и начините да се разкрият нови авиолинии до града. 

Към момента във Фонда членуват вече девет общини – Пловдив, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение и три юридически лица, частни дружества – Пампорово АД, Гранд хотел Пловдив, СНЦ Фонд Феникс.

Планиран е и предстои да бъде гласуван в бюджета членският внос на общините Калояново, Сопот, Куклен и Хисаря, след като това вече сториха в Пловдив, Садово и Съединение. 

Вноските към Фонда се равняват на един лев на жител годишно. Сумите се използват за стимули за авиокомпаниите, за да разкрият нови авиолинии. 

Броят на полетите за последната една година е чувствително увеличен, като в момента Фондът за развитие на Летище Пловдив преговаря за разкриване на нови линии до градове в Германия и атрактивни дестинации до Италия, Испания, Франция, Австрия и Великобритания. Работи се в посока и на подкрепа от българските общности извън страната, като съвсем скоро ще бъдат проведени срещи с българи зад граница, за намиране на възможности за разкриване на авиолинии до техните градове.