Нищо особено не се случва с летище "Пловдив", съобщи за "Фокус" Дойчин Ангелов, който отново заема длъжността изпълнителен директор на мястото на досегашния директор Красимир Пешев.

"Това е просто преразпределение, но най-важното е, че от конкурса тримата, които бяхме в Съвета на директорите, си оставаме същите. Това значи, че сме получили добра оценка за работата, която сме вършили.

Към момента вече разпределението е ясно - аз заемам позицията на изпълнителен директор, другият колега - Тодор Шопов е председател на Съвета на директорите, а досегашният директор си остава член на Съвета.

Управленският екип е същият, а това е признак на добра оценка на принципала, че сме вършили добра работа досега. Нищо кардинално ново няма да се случи. Ние продължаваме да осъществяваме същата политика, която като мениджърски екип сме вършили досега", каза Дойчин Ангелов.

Екипът продължава да работи за увеличаване на дестинациите към Великобритания, Испания, Италия и Германия.

По отношение на Турция - вече има преговори за възстановяване на линията за Истанбул, която миналата година спря. Текат разговори за възстановяването й, както и за нови. С голяма вероятност това ще е Измир.

"Това са основните посоки, по които се работи в момента. Няма да се уморя да казвам, че залог и гарант за случването на тези възможности е Фондът за развитие на летище Пловдив", добави Ангелов.

Той посочи, че във вторник община Садово е гласувала на Общински съвет вноската си за фонда. Очаква се това да се случи с останалите седем общини, които членуват във Фонда. Още 4-5 нови общини са заявили включването си към Фонда - Брезово, Кричим, Перущица, Съединение и Чирпан.

Чартърите в момента от Белфаст вървят много добре, с много добра натовареност на полетите. Същевременно новият полет, който е сезонна редовна линия до Манчестър, също върви добре. Пътуват много туристи, похвали се още Дойчин Ангелов.

"Още от самото начало видяхме, че има много туристи за Пампорово и за зимните курорти, и те се увеличават. За чартърите от Турция също са свързани със зимния туризъм и също вървят много добре".

Дойчин Ангелов каза още, че шатъл връзката, с която летище "Пловдив" е свързано с областния град от юни 2022 г., е тази, която в момента превозва пътниците към града и към летището. Работи се и за осигуряване на друг транспорт във времето, но това все още не е факт. За някаква редовна обществена линия е въпрос, който трябва да бъде решен от две-три общини, като Пловдив и "Родопи". 

Летището няма конкретен договор с определена таксиметрова фирма, но има споразумение за сътрудничество с няколко фирми без ограничение.

"Още в самото начало обявихме, че сме готови за Шенген. Направихме някакви дребни неща, които са въпрос на вътрешна организация. Отдавна имаме пълна готовност за функционирането на летището за влизането в Шенген. Летището още при проектирането си е направено така, че да има възможност за разделяне на потоците", обясни още новият изпълнителен директор на летище Пловдив Дойчин Ангелов.