Директна авиолиния между испанския град Малага и Пловдив ще увеличи възможностите за посещение на туристи в регионите на двата града. Това стана ясно по време на поредица от срещи, проведени в Южна Испания от изпълнителния директор на летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Той разговаря със заместник-кмета на община Малага Якобо Флоридо, генералния директор на туризма в Малага Джонатан Гомес Пунзон и с генералния мениджър на туризма в Марбея Лаура де Арсе. 

От преговорите стана ясно, че има изключителна възможност за взаимно промотиране на регионите на слънчева Андалусия и Пловдив, за да се предизвика двустранен поток от пътуващи и туристи. 

"Самата аз посетих Пловдив за няколко дни през миналото лято и останах очарована от културата, археологията и храната", каза Лаура де Арсе. 

Тя и съветникът по туризъм на кмета на Марбея заявиха готовност да работят за директен полет до Пловдив, с който да пътуват както българите, които живеят в региона, така и да има двустранен туристически обмен. За целта е необходимо промотирането на България в региона и възможността за почивка и туризъм в Марбея. 

"Рекламираме се отлично и затова привличаме отличните туристи", каза още Лаура де Арсе. 

В по-голям мащаб това предлага и зам.-кметът по туризъм на Малага, който представи възможността за сътрудничесто с община Малага, Борда по туризъм на Андалусия, летище Малага, асоциацията на летищата в Испания и сдруженията на хотелиерите, ресторантьорите и превозвачите в региона. 

Оказа се, че обединението между тези организации, е донесло изключително голям успех за развитието на туризма в Андалусия.

Летище "Малага" е третото най-натоварено в Испания, като има полети до над 160 дестинации по целия свят. Скоро стартира и директна линия до Ню Йорк. 

"За модела, за който разказа зам.-кметът по туризъм на Малага, можем да мечтаем, но с Фонда за развитие на летище "Пловдив" сме на прав път да започнем откриването на нови авиолинии", заяви изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов

От община Малага и Борда по туризъм поеха ангажимент за сътрудничество и намиране на общо решение за откриване на директни полети от различни дестинации в Испания до Пловдив. 

В същото време асоциациите на българските общности работят успешно с местните власти в региона на Андалусия. През седмицата директорът на летище "Пловдив" проведе срещи с българската общност в Испания в Първо българско неделно училище "Родина", Асоциация "Малага-България 2010", Асоциация "Българска роза" в Малага и среща с българите в Марбея, организирана от "Асоциация Марбея България 2013".

Те бяха и повод за стартирането на петиция за директни полети от Малага, Валенсия, Барселона и Мадрид до Пловдив. 

Възможностите за подкрепа вече проучват и от българските общности във Франция, Италия, Германия, Австрия, Норвегия и Кипър. Петицията за подкрепа на откриването на директни полети от Испания до Пловдив може да подкрепите тук: https://www.peticiq.com/434352