Областният управител на област Пловдив Илия Зюмбилев бе домакин на среща, състояла се на 23.01.2024 г., целяща да подпомогне разширяването на Фонда за развитие на летище "Пловдив". Тя е продължение на подкрепата от страна на държавата, която областният управител гарантира при посрещането на първия полет от Манчестър на 16 декември 2023г.

На срещата бе представена управленската концепция на Съвета на директорите на летището и вижданията им за развитието му. “За последната година имаме 230 хиляди пътници и работим в посока те да нарастват", заяви председателят на Съвета Дойчин Ангелов.

"За постигане на тази цел обаче е необходимо съдействие и подкрепа от страна на всички общини в Южен централен район. Летището играе ключова роля за развитието на индустрията и туризма в целия район“, допълни той.

Зюмбилев акцентира на важността на летището за привличане на нови инвеститори и сподели, че е обсъдил възможностите за възобновяване на полетите от летище "Пловдив" до Милано с Н. Пр. Джузепина Дзара извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в Република България, която е готова да окаже съдействие при преговорите.

"До момента сме провели преговори с 30 авиокомпании и могат да бъдат разкрити 6 дестинации за една година“, каза Дойчин Ангелов.

Изпълнителният директор на летището Красимир Пешев обясни, че летище "Пловдив" има капацитет да обработи 1 млн. пътници за година, но за откриване на нови авиолинии са необходими стимули и облекчения за авиокомпаниите, затова той се надява членовете на Фонда да се увеличат.

"Рекламата на общините и юридическите лица, които членуват във фонда, ще достигне до най-малко 20 % от над 1 млрд. човека, които посещават сайта на Ryanair годишно“, допълни той.

За да изразят подкрепата си, на срещата присъстваха областните управители на област Смолян Захари Сираков и на област Пазарджик Валентина Кайтазова. Те се включиха активно в дискусията с представителите на летището и на голяма част от общините от Южен централен район. Обсъдиха се възможностите за политическа, обществена и финансова подкрепа за Фонда.

Областните управители споделиха, че ще изявят волята си за съдействие чрез Областните съвети за развитие, на които ще бъде разгледан въпроса за стратегическото значение на летище Пловдив и неговото функциониране.