Общините от региона на Пловдив продължават да подкрепят Фонда за развитие на летище "Пловдив". Общински съвет-Садово гласува внасянето на вноската си към Фонда за новата 2024 година. Това се случи по време на заседание на местния парламент днес. Съветниците гласуваха единодушно решението. 

"Община Садово е член на Фонда за развитие на летище "Пловдив" – Южната врата на България и ние подкрепяме аеропорта, защото той е гаранцията за развитието на региона“, казаха местните старейшини.  

Очакванията са скоро и другите членове на Фонда да гласуват внасяне на вноските си, за да продължи договарянето на нови авиолинии от атрактивни дестинации до Пловдив. 

Във Фонда за развитие на летище "Пловдив" сега членуват 8 общини – Пловдив, Чепеларе, "Родопи", Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, и 3 юридически лица, частни дружества – Пампорово АД, Гранд хотел Пловдив, СНЦ Фонд Феникс.

Планиран е и предстои да бъде гласуван в бюджета членският внос на общините Калояново, Сопот, Куклен  и Хисаря. 

Потенциални нови членове на Фонда са общините Перущица, Съединение, Брезово и Кричим. 

След инициирана среща от областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев и запознаване на колегите му от Пазарджик и Смолян, се очаква и от другите два региона присъединяване на общини.  

В началото на този месец кметът на Пловдив Костадин Димитров официално беше вписан в търговския регистър и така зае мястото си в Управителния съвет на Фонда за развитие на летище "Пловдив". В ръководния орган са и кметовете на общините "Родопи" и Чепеларе Павел Михайлов и Боран Хаджиев. 

Управителният съвет на Фонда очаква тази година да се присъединят още общини, с които са водени разговори и припомня на сега съществуващите членове да заложат в бюджета си вноските, които дължат за членство за 2024 година. Те са равняват на един лев на жител. Сумите се използват за стимули за авиокомпаниите, за да разкрият нови авиолинии. Такава е практиката, по която те работят, за да започнат да се изпълняват полети по нова дестинация. 

Броят на полетите за последната една година е чувствително увеличен, като в момента Фондът за развитие на летище "Пловдив" преговаря за разкриване на нови линии до градове в Германия и атрактивни дестинации до Италия и Испания.  

През зимния период летят по пет чартърни полета на седмица от Анталия до Пловдив и обратно. Друга добра новина е възстановяването на редовната авиолиния Тел Авив-Пловдив, обслужвана от авиокомпания Akria. Изключителен интерес има и към чартърните полети с авиокомпания  JET2 от Белфаст до Пловдив.  

По план пристигат и много английски туристи с новата редовна авиолиния от Манчестър. Продължават и полетите до Лондон, обслужвани от Ryanair и Wizzair, като само в следващата седмица ще бъдат изпълнени 11 полета от и до английската столица.  

"За тази зима полетите, които са свързани със зимните курорти, стават повече в сравнение с миналия сезон, когато съществуваше единствено авиолинията от Белфаст", заяви изпълнителният директор на летище "Пловдив" Дойчин Ангелов.  

Той припомни, че за откриване на нови авиолинии са необходими стимули и облекчения за авиокомпаниите и подкрепа от Фонда за развитие на летище "Пловдив".  

По този начин общините и членовете на Фонда получават уникална възможност да рекламират своя продукт в сайтовете на авиокомпаниите, с които Фонда има споразумение.