Българската общност в Испания се обяви за откриването на директни полети до Пловдив. Това стана ясно по време на срещите с наши сънародници, проведени в Малага. На тях присъства изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов, който представи накратко идеята и отговори на въпросите на присъстващите. Те се обединиха около идеята за петиция и изразиха готовност за финансова подкрепа, за да стане възможно разкриването на първата авиолиния от летище Малага до летище Пловдив.

Петицията, която е от името на Фонда за развитие на летище Пловдив - Южната врата на България, цели подкрепа за откриването на директни полети от испанските градове Малага, Валенсия, Барселона, Мадрид и други до Пловдив.

"Смятаме, че това ще бъде важна стъпка към подобряване на въздушния транспорт в региона и ще допринесе за по-лесния достъп на българите до родните им места, свързаността с техните близки и развитието на туризма.“, обясни изпълнителният директор на Летище Пловдив и представител на Фонда Дойчин Ангелов.

Той заяви, че за разкриването на нови авиолинии са необходими финансови стимули за авиокомпаниите.

"Летището е държавно и може да инвестира в инфраструктура, но не може да отдели средства за стимули на авиокомпаниите. Фондът е този, който може да го направи.“, допълни Ангелов.

Той разказа как го е създал преди 13 години, когато отново е бил директор на летището. След като е напуснал поста през 2013 година, работата във Фонда е спряла и сега се опитва да възстанови работата му.

От името на Фонда се обърна към всички, които споделят визията и желаят да подкрепят инициативата.

“Всяка една подкрепа, дори и символична, ще бъде от значение и ще помогне за реализацията на този проект“, каза още той.

"Можете да се включите в подкрепата, като изпратите сума по ваше желание чрез набирателната сметка на Фонда за развитие на летище Пловдив. Дори 1 евро може да направи разлика и да помогне за привличането на нови авиолинии. Нека всеки от нас допринесе според възможностите си и работи за по-добро бъдеще на въздушната свързаност на региона. Благодатна възможност да се обединим за общополезна кауза. Благодарим ви за вашата подкрепа и участие!“, казват от Фонд за развитие на летище Пловдив - Южната врата на България.

Откритата набирателна сметка на Фонда е: BG86SOMB91301049280401