Кметът на Дупница Първан Дангов отрече издигането на руското знаме пред общината да е провокация. Той обясни, че има знамена и на САЩ и Великобритания, които също искал да издигне, но нямало свободен пилон за тях. 

"Страната победителка във Втората световна война, която е изнесла най-големите тегоби и жертви е Съветският съюз и нейния наследник е Русия. На кого боде очите това? Знамето ще бъде свалено в края на работния ден и няма да стои тук", заяви той.

Издигането на руското знаме пред сградата на община Дупница в днешния ден предизвика вълна от противоречиви реакции в града. Флагът няколко пъти е свален от гражданин, но отново върнат на пилона от администрацията. През целия ден центърът на града е огласян и от руски песни.

Николай Табаков е в дома си в Дупница, когато разбира, че в центърът на родния му град звучат руски песни и се вее руското знаме.

"Не е възможно знамето на държавата, която ни е окупирала, която ни е обявила война и с тези химни, с които са влезли и сгазили България да звучат от официалната уредба на община Дупница. Първата реакция ми беше да отида и да намаля музиката, портиерът ми каза, че не може – трябвало да говоря с кмета. Не искам да говоря с кмета. Следващата реакция беше да отида и да сваля знамето и го свалих и го захвърлих“, казва пред bTV общинският съветник от "Продължаваме промяната“, който три пъти сваля знамето.

Няколко часа по-късно, то отново е издигнато пред сградата.

Въпреки противоречивите мнения днес в Дупница, руски песни все още продължават да звучат от колоните на общината.