В Кюстендил ще бъде отбелязан Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, съобщиха за "Фокус“ от Регионална здравна инспекция – Кюстендил. Тази вечер, между 20.00 часа и 21.00 часа, на площад "Велбъжд“ ще се организира бдение със свещи.

"Хората, желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН, могат да се включат във вечерното бдение или да запалят свещ на прозореца на домовете си в 21.00 часа като знак на почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им“, посочиха от здравната инспекция в града.

Партньори в проявата са Български младежки червен кръст, Община Кюстендил, Езикова гимназия "Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и ПГИМ "Йордан Захариев“.

Всяка година в третата неделя от месец май се отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тазгодишното мото на международната кампания е: "Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. 

Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях.

Също така отбелязването на деня предоставя възможност за оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат в спирането на епидемията и от постигане на по-голям напредък в бъдеще.