В Кюстендил се организира кръгла маса на тема "Гимнастическо дружество "Осоговски юнак“ – началото на спортното движение в Кюстендил“, предаде репортер на "Фокус“. Началото е от 15.00 часа в залата на Възрожденското училище. Организатор на проявата е Община Кюстендил, със съдействието на Национална спортна академия, Държавен архив и Регионална библиотека.

Според архивите, през 1892 година в България пристигат швейцарски учители, сред които и Даниел Бланшу. Той е разпределен в Кюстендил. Запознава се с видни граждани. С тях започва да обмисля как да се създаде гимнастическо дружество по подобие на Швейцарското.

Това дружество е факт на 15.11.1895 година. То се казва "Осоговски юнак", а Бланшу е неговият първи главатар. Дейността на Даниел Бланшу и неговите сътрудници постепенно обхваща и околните селища.

Там се основават селски гимнастически дружества(дружини). Бланшу подготвя гимнастици, които по-късно стават учители по гимнастика. Те са първите главатари, подглаватари и четници на създадените от тях гимнастически дружества из страната.

Благодарение на Бланшу Кюстендил се издига като средище на физическата култура в България. Именно от там през 1897 година се повдига въпроса за обединяване на гимнастическите дружества и основаването на съюза "Юнак".