18 училища в област Кюстендил отварят врати за зрелостниците, за да се явят на матура по български език и литература, съобщи за "Фокус“ Мая Стойчева, началник на Регионално управление на образованието – Кюстендил.

В Кюстендил матурата ще се провежда в 7 училища, а в 6 учебни заведения са разпределени зрелостниците от Дупница. ДЗИ по БЕЛ ще се проведе в 3 училища в Бобов дол и в по едно в Кочериново и Сапарева баня.

Броят на учениците, заявили желание за допускане до изпит по български език и литература е 855, от които 4 със специални образователни потребности, за които е осигурена подходяща подкрепяща среда и удължено време за работа. Броят на недопуснатите до изпита днес е 56.

Началото на изпита е в 8.30 часа. Матурата по български език и литература е от три части. В първата има 23 въпроса със затворен и отворен отговор и трае 60 минути. Втората част е от 17 въпроса, отново за 60 минути. Третата част е 120 минути – тогава зрелостниците трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе.