Галерия "Старата череша“ в кюстендилското село Раждавица отваря врати за изложбата "Кюстендил и Първата световна война“, съобщи за "Фокус“ авторът на изложбата доц. д-р Ангел Джонев. Откриването й ще се случи на 18 май от 11.30 часа.

Събитието е по повод посещението на австроунгарския император Карл I в Главната квартира на българската армия в Кюстендил на 18 май 1918 година.  

Тематично, изложбата обхваща отделни моменти от множеството важни събития в Кюстендил и от живота на войниците на Дойранския участък от фронта, пресъздадени чрез теми като: Началото на Първата световна война и установяването на главната квартира в Кюстендил; Кюстендил и освобождението на Добруджа; Генерал Никола Жеков и Кюстендил; Посещението на австроунгарския император Карл I в Кюстендил; На Дойранския фронт 1916-1918 г.; Войнишкия живот между боя и строя и др.

На 18 май 1918 година австрийският император Карл I заедно с цар Фердинанд посещава Главната квартира на действащата армия в Кюстендил, като предишния ден е в София, придружаван от съпругата си Зита.