Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост на всички Вас, скъпи учители, просветители и духовни дейци! Честит празник и на Вас, скъпи деца! Този поздрав отправи кметът на Пазарджик Петър Куленски чрез профила си във фейсбук.

Ето какво още написа градоначалникът:

24 май е денят, в който отдаваме заслужена почит на делото на Светите братя Кирил и Методий. Благодарение на тях днес сме осветени с писменост и книжовност. Думите на химна на българската просвета "Върви, народе възродени!" имат изключителна тежест и влияние, защото само ние българите почитаме толкова искрено и отдадено славянската писменост, култура, просвета и духовност. Те са в основата на родолюбието ни, което сме успели да съхраним във времена на падения и възходи.

Нашите предци са предавали и развивали завещаното им четмо и писмо, обогатявали са жадните за знания детски очи, творили са и са прокарвали път на културен разцвет. И всичко това, благодарение на писмеността – най-ценният ключ на знание, който отваря и най-тежките врати пред всички нас.

На този светъл ден се обръщам с признателност към нашите учители!

Скъпи, преподаватели, скъпи радетели на азбуката и книгите, благодаря Ви за всеотдайността и за усилията, които полагате, за да изучите децата ни през всичките тези години! Пазарджик винаги се е прославял и ще продължава да се прославя от възпитаници, които завършват тук, благодарение на образованието, което получават. Вие сте хората, които вървите до тях от първото до последното им прекрачване на училищния праг. Вие сте хората, които допринасяте изключително много за израстването им като личности и хора с позиции!

Пожелавам Ви този ентусиазъм никога да не стихва и да продължавате по светлия път на знание, мъдрост, добрина и вяра заедно с децата до Вас!

Скъпи ученици, скъпи абитуриенти, на всички Вас пожелавам да бъдете най-вече здрави, силни, добри към хората и да сте много любознателни. Основата, която си създавате днес, е здравата платформа, върху която ще стоите и върху която ще развивате всички свои върхове и успехи. Бъдете горди с всеки един учител, с всеки един урок и не спирайте да гоните прогреса.

Пазарджик застава зад вас – на добър час!