Осъдиха на 15 години затвор при първоначален "строг" режим мъжа, който пиян застреля бившата си приятелка със самоделна ловна пушка, съобщиха от прокуратурата. Бруталното убийство беше извършено през декември миналата година в Симеоновец. 

Тогава 39-годишният мъж от пазарджишкото село Симеоновец застреля и уби на място със самоделна ловна пушка жената, с която преди време е имал интимни отношения и е живял на семейни начала, а след предстъплението и се укри. След като беше открит от полицията, са били направени тестове за употреба на алкохол и наркотични вещества, като алкохолната му проба отчела 1.32 промила. Към онзи момент в РУ-Септември и ОДМВР-Пазарджик не са получавани сигнали за домашно насилие от страна на жертвата или нейни близки.

Присъдата подлежи на протест или обжалване.

"По обвинителен акт на Окръжна прокуратура -Пазарджик е осъден Д.В., на 40 г. Той е признат за виновен за това, че на 18.12.2023 г. в с. Симеоновец, обл. Пазарджик, в частен дом, умишлено е умъртвил пострадалата жена - В.Д., със средства, опасни за живота на мнозина - огнестрелно оръжие - саморъчно изработено еднозарядно оръжие, 12-ти калибър, предназначено за стрелба с ловни патрони. Убийството е извършено предумишлено. Престъплението е квалифицирано  по чл. 116 ал. 1 т. 6 и т. 9 вр. чл. 115 от Наказателния кодекс. Д.В. е признат за виновен и за това, че на същата дата и място е държал саморъчно изработено огнестрелна оръжие и боеприпаси за него без надлежно разрешение - престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс. 

Окръжен съд - Пазарджик е осъдил Д.В. на 15 години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален "строг" режим. Със същата присъда Д.В. е осъден да плати общо 200 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди на близките на пострадалата жена.

Присъдата подлежи на протест или обжалване пред Апелативен съд - Пловдив", уточняват от прокуратурата.