И през тази нова учебна година, няма да намаляваме границите на прилежащите към нашите училища територии на съседните райони. За всички бъдещи първокласници от район “Изгрев", на този етап имаме места в трите общински училища, което ще ни позволи да подпомогнем отново районите “Лозенец", “Студентски" и “Слатина", като приемем и част от децата живеещи в тях. Това заяви кметът на район "Изгрев" Делян Георгиев в личния си профил във Facebook, видя "Фокус".

В миналия мандат се наложи да намаля част от териториите им, които попадат в обхвата на нашите училища, защото имаше сериозен риск деца от “Изток", “Изгрев" и “Дианабад" да не бъдат приети в първи клас в кварталните училища, поради недостиг на места.

След проблема с липсата на места в детските градини и яслите, оставащите малко свободни места в училищата се очертава като следващия сериозен проблем пред София, който ще стои на дневен ред само след броени години.

Общината трябва бързо и превантивно да търси устойчиво решение и на тази задаваща се на хоризонта трудност. В спешен порядък трябва да бъдат обсъдени възможностите за изграждане на нови училищни сгради, да бъдат придобити терени за тях, да се проектира и разработи програма за изпълнение.

Очаквам сформирането на работещ Общински съвет и комисии, за да поставя въпроса пред съветниците и заедно да потърсим най-правилното решение за район “Изгрев" и града.