По главния път Е-79 край Кресна липсва контрол, а камерата за скорост, монтирана от Пътната полиция, е премахната.

Хиляди автомобили и тежкотоварни камиони преминават денонощно по главния път, който преминава през центъра на град Кресна. В близост до площада има изградена само една пешеходна пътека, на която рядко спират превозни средства, за да изчакат пешеходците, съобщават от БНТ. 

Ето какво разказа някои очевидци и потърпевши:

"Опасно е, много е опасно... някои спират, някои задминават спрелите".

"Пресичах на пешеходна пътека. Нещо ме блъска и беше таксиметрова кола, тя спря и аз паднах".

"Ние сме длъжни да се съобразяваме с шофьорите, иначе нали знаеш всеки бърза, особено тировете".

На метри от пешеходната пътека от пътна полиция монтирали и камера за следене на скоростта. От години обаче е останала само кутията, а самото устройство било преместено. Това принудило местната власт да изпращат свой служител с полицейска палка да спира движението в най-натоварените часове на деня.

"На пътеката идвам на обяд и следобед… и с моята функция пак спира, който иска, няма какво да му направя, аз не съм полицай", каза Александър Галчев – служител на общинска охрана.

"Няма какво да ограничи реално скоростта на шофьорите на тази невралгична точка, каквато е пешеходната пътека на центъра на Кресна. Имахме среща с областната управа на полицията, попитахме относно камерата, те ни отговориха че трябва да се обърнем към пътна полиция", обясни Петър Петров – заместник-кмет на община Кресна.

Поискахме позицията и от областната дирекция на МВР в Благоевград. От там обясниха, че в района не се налага монтирането на постоянна камера за скорост, тъй като няма концентрация на катастрофи. От там допълниха още, че през летния сезон патрули ще следят за нарушители с мобилни камери за скорост.