Имаме голяма нужда след тази над 10-годишна борба за места и равни права за всички деца най-накрая да се предприемат нужните и адекватни действия и мерки за справяне с този наистина наболял проблем. Това каза Красимира Мегданска - инициатор на протеста на родители на неприети в детски градини и ясли деца "Равни права за всички деца", в предаването "Денят на фокус" на "Фокус".

Родителите на неприетите деца организират протест на 29 юни, този път от името на граждански инициативен комитет. Той ще се проведе на ул. "Московска" от 16.30 до 19.00 часа. От името на гражданския комитет е изпратено писмо до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и заместник-кметовете Мирослав Боршош и Дончо Барбалов, обясни Красимира Мегданска.

"В това писмо, което сме изпратили до институциите, подробно сме обяснили какви са мотивите ни за всяко искане. Настояваме исканията ни да се случат в обозримо бъдеще и с ясни срокове за изпълнение. Най-важно е да се осигурят нови места за прием в детските градини и яслите чрез строеж на нови сгради, които да се завършват в точно регламентиран срок. Бихме искали да има възможност за граждански надзор, контрол, който да следи за изпълнението", заяви тя.

Второто искане е да се осигури финансова помощ в размер на държавна издръжка за дете в столичните детски градини и ясли за всички деца, които не са приети. На трето място – да се стимулира и мотивира персоналът, работещ в детските градини, чрез поне 30% увеличение на заплатите. Четвъртото искане е да има възможност за платена лятна практика-стаж за всички студенти по специалност "Предучилищна и начална училищна педагогика".

"Настояваме да има промени в точкуването в частните детски градини, защото това е предпоставка за злоупотреби, които открихме в няколко частни детски ясли. Щом е предпоставка за злоупотреба, е най-добре тази точка да отпадне", обясни организаторът на протеста.

Към момента няма конкретен отговор на писмото, изпратено до общината, допълни Мегданска.

Тя подчерта, че обединението на родителите и на гражданското общество днес ще е предпоставка и ключов фактор за подобряване стандарта на живот на всички семейства. "Сега е време не да се делим, а да се обединим и да застанем твърдо като граждани, за да променим към по-добро ситуацията с недостига на места в детски градини и ясли в столицата. Нашият апел е към всички родители и към цялото общество да дойдат и да ни подкрепят", призова още Красимира Мегданска.