Инвестициите в спортна инфраструктура, които общината прави, започват от детската градина и училището. Тази година инвестираме 5 млн. лева в детски и спортни площадки. Това каза в рамките на Седмата международна конференция "Спорт и сигурност“, която се проведе в Националната спортна академия в присъствието на ректора на Висшето училище проф. Николай Изов, представители на министерство на образованието, на вътрешните работи.

Инвестираме както в изграждане и обновяване на спортни съоръжения в детски градини и училища, така и във фитнеси на открито в кварталите, спортни игрища, тенис маси. Районните кметове имат грижа за стопанисването на площадките.

Подкрепяме и чрез директно финансиране спортните клубове, а чрез приети нормативни уредба се даде възможност за скорошно възстановяване, изграждане и поддръжка на спортната база.

Кметът Фандъкова посочи, че заради инвестициите в спортна инфраструктура и развитието на масовия спорт София стана Европейска столица на спорта за постоянно и бе избрана през 2024 г. за Световна столица на спорта. За следващата година са планирани над 300 спортни събития, в които се очаква отново да се включат хиляди граждани. "При провеждането на тези събития наш партньор от самото начало на инициативата е Национална спортна академия" – каза също столичният кмет.

Спортът като част от образованието е превенция срещу агресията в училище. По думите на столичния кмет през последните години в София са изградени спортни съоръжения на открито в кварталите, в близо 20 училища, които не са имали физкултурни салони, са изградени нови.

Кметът Фандъкова благодари на институции като НСА, Регионалния инспекторат по образование и спортни организации, които имат отношение към спорта за деца и възрастни и заедно развиваме възможностите за спорт в града.