Ясна е цената, за която ще се реализира модернизацията в градския транспорт на Пловдив. Комисията по обществената поръчка отвори офертата на единствения участник, научи "Фокус" след направена справка в регистъра на електронните обществени поръчки.

Фирма "Тикси" АД е дала цена от 11 343 576.00 лв. с ДДС при максимален размер на поръчката 14 397 600 лева с ДДС. В тази сума се включват дейностите по доставка, адаптация, монтаж, въвеждане в експлоатация и поддръжка на необходимото техническо оборудване и системи, сертифициране на системата за управление на градския транспорт, надграждане, обезпечаване и поддръжка на инфраструктурата, обучение на служители, изпитвания и приемни тестове и гаранционна поддръжка.

Освен тази сума фирмата ще получава и 20% от печалбите от платените такси за спиране, престой и паркирането на пътни превозни средства (Синя зона), заплатени чрез SMS-и и 10% чрез банков карти или телефонни приложения.

“Тъй като това е единственият участник, няма да има жалби и очакваме в края на месец май или в началото на юни да подпишем договора и да започнем същинска работа, след като преди това комисията излезе с доклад и решение", обясни Тодор Тодоров, възложител на обществената поръчка. 

30% от първоначалната сума по договора ще бъдат заплатени, след което в рамките на 59 месеца ще се изплащат равни вноски в размер на 134 584.80 лв. по изпълнение на дейностите. Ежемесечно ще бъдат изплащани и средствата от събраните такси от паркиране, но не повече от 2,5 млн.лв.

Според офертата най-скъпи са бордовите компютри, с които трябва да бъдат оборудвани 285 автобуса - или 1,6 млн.лв., валидиращите устройства са 1,2 млн.лв., а 1,1 млн.лв. е софтуерът. Ще бъдат закупени и 85 четящи устройства, които да следят за редовността на хората в градския транспорт за 200 000 лев. Сред техническото оборудване ще има още и портал за зареждане на превозни документи за 544 100 лв., система за паркиране за 737 000.00 лв. и надграждащ софтуер за Система за автоматично определяне на местоположението на превозните средства за 500 000 лева. Над 1 млн.лв. без ДДС пък ще струва адаптацията, монтирането и въвеждането в експлоатация на техническото оборудване. Цената за изпълнението на дейностите по поръчката пък е на стойност над 2 млн. лв. без ДДС.

Според идеята на Община Пловдив пътниците ще закупуват своите билети чрез дебитни и кредитни карти, транспортни карти, които ще се презареждат или мобилно приложение. От години плановете на администрацията са да се спрат хартиените билети и кондукторното таксуване. До момента имаше няколко неуспешни опита за реализирането им. 

29 са линиите на градския транспорт в Пловдив, обслужват 750 км, а седем са частните оператори, с които са сключени договори по услугата. За 2022 година близо 7 милиона са продадените билети, над 16 000 са абонаментните карти, а 246 000 са преференциалните. Над 2500 са местата за паркиране в “Синя зона", откъдето постъпилите средства са в размер на над 1,8 млн. лв.

Новата система за управление на градския транспорт в Пловдив ще дава възможност за пакет от билети или такива за конкретно времетраене. Ще се запази и възможността за закупуване на билет от шофьора, но идеята е там цената да е по-висока, за да се стимулира безконтактното таксуване, а и за да не се разсейват водачите.

Всъщност това е вторият опит за провеждане на обществената поръчка за модернизация на градския транспорт в Пловдив. Първият път до провал се стигна, след постъпили жалби в КЗК и окончателното решение на ВАС с конкретни препоръки за промяна и понижаване на критериите.

Договорът по поръчката е със срок от 5 години, до три месеца от неговото сключване фирмата трябва да осигури системата за паркиране на превозни средства чрез заплащане с SMS, а до 6 месеца пък трябва да се внедри системата, но за заплащане с банкови карти или приложения. До 12 месеца обаче е срокът за доставка, адаптация, монтаж, обучение на персонал за техническото оборудване, както и за тестовете за системата за градския транспорт.

На сегашната администрация ѝ трябваха 2 години, за да се престраши да пусне поръчката. Това означава, че в условията на кампания за местни избори администрацията трудно би съкратила сроковете и следващият кмет на Пловдив ще трябва да реализира модернизацията. Тя трябва да приключи най-късно догодина и в следващия мандат ще се оберат плодовете на сегашната поръчка, каквито и да са те.