Специален автомобил ще сканира и проверява паркираните автомобили в "Синя зона", така човешкият фактор и времето за контрол и проверка ще се намали значително. Това стана ясно по време на днешното представяне на системата в община Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

В реално време ще се показва дали е заплатено дадено паркомясто от съответната кола в "Синя зона". За целта автомобилът, който проверява, е снабден със специални камери, GPS, GPRS, бордови компютър, платка за разпознаване на марки, модели, цветове превозни средства. В проверките автоматично става ясно часът на паркиране и дали е заплатено на банкомат, приложение или ес ем ес. В проверките влизат и електрическите автомобили, ще се следи дали МПТ-то има вече издаден пропуск.

"Колата минава и сканира зоната за съответното време като на равни условия и проверки ще бъдат подложени за абсолютно всички", заяви изпълнителният директор на фирма "Тикси“ Николай Недялков.

В анализите от проверките ще влиза колко е натоварването на дадена зона, ще се извлича и снимков материал от самата проверка, обхвата на зоната, паркиране, дали има право шофьорът да паркира там, дали нарушава закона и т.н. Впоследствие чрез системата ще може да връчва наказателно постановление за съответното нарушение. Самите проверяващи няма да слизат от автомобила и да обикалят паркираните коли една по една, а системата ще им сигнализира, ако има неплатил, за да му поставят скоба. Един автомобил за един час проверява колкото служителите на общинското предприятие за цял ден, обясни Недялков

В момента се работи по интегрирането на паркоматите към въпросната иновативна система, като се обмисля и колко точно такива специализирани автомобила да бъдат внедрени.

"Така чрез технологията ще се улесни контролът и проверките. Община Пловдив не е заплатила нищо за този вид проверка чрез автомобил, който сканира паркиралите автомобили - не е скъпа, а е практична и удобна", по този начин Николай Недялков избегна конкретният въпрос колко струва системата.

Системата ще бъде насочена и към гражданите да виждат къде и колко свободни места има. 

По думите му тя е използва изкуствен интелект и работи от месец. Но нито той, нито директорът на ОП "Паркиране и репатриране" успяха да отговорят на въпроса кога точно паркоматите ще бъдат интегрирани в системата, така че заработи реално.