Все още не са дошли бланките за безплатните карти за градския транспорт за деца до 14 години, разбра "Фокус" и съответно такива не се издават. За това ни сигнализира баща, който днес е отишъл на място на бюрото на ул. "Отец Паисий", за да изкара такъв документ на своето дете, което е ученик в 6 клас.

Месечната карта за градския транспорт за ученици в Пловдив струваше 16 лева. С постановление на Министерски съвет децата до 14 години ще пътуват безплатно в автобусите на градския транспорт от 1 февруари. Картите им важат една година, като за целта трябва да предоставят документ за адресна регистрация и удостоверение за раждане, с което да докажат възрастта си.

"Проблемът с бланките е за цялата страна", обясни за "Фокус" директорът на общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов. Той заяви, че служителите са обучени, готови са и с регистрите, необходимо е само да пристигнат бланките, за да могат да започнат да ги издават.

В момента учениците в Пловдив и областта се обучават дистанционно заради увеличения брой на заболели от остри респираторни заболявания. Не всички области обаче са обявили грипна ваканция или учениците са на дистанционно обучение. Затова остават неизвестните, ако бланките се забавят още какво ще се случи.

Стоилов обясни, че документите е трябвало да дойдат още миналата седмица, но БНБ все още се бави с печата и съответно доставката. Когато това реално стане от Община Пловдив ще съобщят, за да информират деца и родители.

Само две са местата, където подобни карти могат да се издават в Пловдив - в бюро "Байкал“ на бул. "Цар Борис III Обединител“ №157 и това на ул. "Отец Паисий“.