Бившият кмет на столицата също честити празника на всички българи. Тя говори и за необходимостта да се намери подходяща сграда за разширението на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий“ и реновирането на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

"Честит 24 май! Честит празник на душата на България! Това е не само празник на книжовността и езика ни, това е тържество за нашия стремеж, трепет, любов и преклонение към знанието. Цялата тържественост на днешния ден идва от сърцата ни и това е най-голяма му омая и сила", заяви бившият кмет на София Йорданка Фандъкова в личния си профил във Facebook, предава "Фокус".

Ето какво още добави тя: "И не защото е празник, а защото е наш дълг – моя задача и кауза в следващите месеци ще е намирането на подходяща сграда за разширение на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий“ и реновирането на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски“. За мен, за хиляди хора, прекарали безкрайни часове в тях и за всички българи това не са просто сгради, а храмове на знанието и духовността, които ни задължават.

Честит празник на всички посветили живота си на образованието, науката и културата! Честит празник на българските учители, университетски преподаватели, учени, творци, журналисти, работещи в музеите и библиотеките. Честит празник скъпи деца, ученици и студенти. "Напред! Народността не пада 

там, дето знаньето живей!“.