Европейският център за транспортни политики дава на съд новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Проф. Ф. Нансен" в  София. 

Новината бе съобщена на Facebook страницата на ЕЦТП. 

От неправителствената организация заявяват, че внесените документи в съда съдържат конкретни аргументи и точните текстове на неспазените разпоредби. Според тях управляващите Столична община "демонстрират опасно поведение, защитавайки желанията на една малка част от ползващите пътната инфраструктура на София". 

Те са категорични, че новата организация на движението създава не само неудобства, а и "очевидна предпоставка за възникване на инциденти, увеличаване на замърсяването на въздуха и т.н.".

Целият пост:

С особено внимание и силна тревога Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) следи ситуацията и мненията относно новата организация на движението, въведена в центъра на София.

С всеки изминал час е все по-ясно, че светкавичното й въвеждане не просто създава неудобства и неудовлетворение за много жители и гости на столицата, а е очевидна предпоставка за възникване на инциденти, увеличаване на замърсяването на въздуха, повод за конфликти и т.н.

Като неправителствена организация в обществена полза сме длъжни да вземем незабавно експертно отношение в името именно на обществения интерес. Затова заведохме дело срещу въвеждането на новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Проф. Ф. Нансен".

Документите, внесени в съда, съдържат точни аргументи, базирани на законовите разпоредби в Република България и тяхното неспазване в конкретния случай. Детайлите са много и са изложени подробно в документацията, но е достатъчно да посочим, че новата организация на движението директно нарушава и изискванията, въведени чрез Приложение щ 9 към чл. 67 на Наредба щ РД-02-20-2 от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии.

Управляващите Столична община демонстрират опасно поведение, защитавайки желанията на една малка част от ползващите пътната инфраструктура на София. ЕЦТП не е против удовлетворяването на желанията на любителите на придвижването с велосипед, но е категорично против това да става за сметка на останалата част от хората, без за тях да се създават алтернативи за решаване на проблемите, например изграждане на адекватни паркинги.

Липсва добре защитена аргументация за това как новите велоалеи и новоразчертаните места за паркиране ще подобрят условията за придвижване и престой в центъра на София. Дори в почивните дни стана повече от ясно, че нововъведенията предизвикват усложняване и забавяне на трафика, съответно по-голямо замърсяване на въздуха, създават конфликт между ползвателите на велоалеите и спирките на градския транспорт, объркват тотално начина на паркиране и потеглянето от драстично намаления брой места за целта. А директното премахване и на стоянката за таксита на бул. "Витоша" също е предпоставка за възникване на конфлитни ситуации.

Недоумяваме по какъв начин и на база на какъв опит е изготвен планът за новата организация, от къде са взети за пример добри и работещи практики (например от Нидерландия, Великобритания и др.). Както недоумяваме и с кои институции е съгласуван този очевидно незаконосъобразен проект.

Да не говорим, че общественото мнение явно е било последното нещо, което е представлявало интерес за въвелите тази новост!

Важно е да отбележим още, че нападките в лично качество към членове на ЕЦТП, например относно имената им, демонстрират незрялост, непрофесионализъм и безсилие откъм аргументи във връзка с толкова сериозен проблем за София.