Реорганизацията на движението в центъра на София коментират в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" общинските съветници - Антон Хекимян от ГЕРБ и Стефан Спасов от “Спаси София" 

Новата организация на движението по софийският булеварди “Патриарх Евтимий", новата бус лента, велоалеята, косото паркиране по бул. “Витоша" предизвикаха протести, бурни реакции, разнопосочни мнения от много експерти, псевдоексперти, политици. Какво се случва, господа?

Антон Хекимян: Аз мога да кажа, че това, което наблюдаваме в момента е един изключително тоталитарен подход от страна на “Спаси София" специално, защото те твърдо стоят зад този проект, независимо, че беше подкрепен и от кмета Терзиев, за който смятам, че по-скоро е бил подведен. Особено като гледаме, че този проект се разширява и не се заключва реорганизацията само по “Витошка", по “Патриарха" и по “Нансен", а продължава и по “Скобелев". Разбира се, ще говорим в детайли по това, но тоталитарният подход го виждаме: “Ние ще направим това, което ние сме решили. Няма значение какво искат хората, нямат значение протестите. Ние ще действаме така, както на нас ни харесва и както сме записали в някакъв проект." Казвам някакъв, защото ние проект не сме виждали, а този проект на всичкото отгоре, изключително скандално се оказа и в почивните дни, че по никакъв начин не е съгласуван с МВР. Излиза институцията МВР и казва, че това не е съгласуван проект.

СДВР излезе с такава позиция, г-н Спасов.

Стефан Спасов: Г-н Хекимян, няма нищо тоталитарно в реализацията на един проект, който е закъснял с повече от 10 години. Този проект е заложен във всеки един стратегически документ за развитие на транспортната инфраструктура и свързаност на територията на София от 2007, през 2011 г., сега сме 2024 г. Аз съм изненадан от позицията на г-н Хекимян, който би трябвало да бъде радетел за велоалеите и развитието на тази инфраструктура. Защото в неговата програма, която аз съм чел, надявам се и той самият да я чел, много подробно е записано, че ще развива и стимулира алтернативите на личния автомобил. Реализацията на този проект среща неодобрението на една малка група хора, която както виждаме в предизборната кампания доста удобно беше яхната от г-н Хекимян и неговите съпартийци. И разбира се, доста говорители на партия ГЕРБ под прозвището експерти се обясняват и упражняват върху това. Но държа да кажа, че няма ...

Антон Хекимян:  Г-н Спасов, какво наричате малка група хора обаче, нека да не обиждаме хората малка или голяма.

Стефан Спасов:  Не обиждам никого.

Антон Хекимян: Когато вие обикаляхте трима души от “Спаси София" като граждански активисти и правехте протести, малка или голяма група бяхте? Тогава защо искахте общината да се съобразява с вас?

Стефан Спасов: Аз мисля, че изборите показаха резултата между малка или голяма група. Вие имате 60 000 души гласоподаватели като кандидат за кмет.

Антон Хекимян:  И дали това някой си е чел или не програмата е достатъчно показателна за арогантното ви поведение. Изключително арогантно поведение от страна на г-н Спасов, да казва малка или голяма група...

Стефан Спасов: Аз не мисля, че вие трябва да говорите за малка или голяма група.

Нищо не се чува в ефира ни вече, така че аз влизам сега. Въпросният проект е на повече от 10 години. Преминал е през много промени, преди 4 години е последният вариант, вие запознахте ли се с него, знаете ли какво представлява той?

Антон Хекимян: Аз се радвам, че “Спаси София" стъпват върху опита и натрупаната документация от страна на г-жа Фандъкова и ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет, което означава, че те следват добрата практика, която е била до този момент.

Стефан Спасов: Уви, разчупваме практиката, наложена от г-жа Фандъкова, г-н Хекимян, защото от този план нищо не е реализирано.

Антон Хекимян: Но този план до 2011 г. отдавна е изтекъл.

Само да се изслушваме, моля.

Антон Хекимян:  Да, защото хората не са искали това нещо. Имало ли е обществено обсъждане, г-н Спасов, кажете?

Стефан Спасов: Този проект, първо трябва да кажем, че не подлежи на обществено обсъждане.

Защо проектът за реорганизация на движението на София не подлежи на обществемо обсъждане?

Стефан Спасов: Но е имало обществени консултации, важно ни е.

Антон Хекимян: Да, защото хората не са искали това нещо. И какво казват тези консултации?

Стефан Спасов: Аз лично съм присъствал на множество срещи с граждани, включително и в последните дни, където сме провеждали по 3-4 часови срещи. Гражданите казват много ясно, че искат реализацията на този проект. Имаме за 24  часа постъпили над 250 становища, 230 от които положителни.

Антон Хекимян: Които в комисия казваха, че са абсолютно едни и същи като копи-пейст текстове.

Стефан Спасов: Напротив, не са идентични, съжалявам, че не ги донесох тук...

Антон Хекимян: Което вие сте организирали, което наистина не ви прави чест. Аз искам да кажа обаче нещо много важно.

Стефан Спасов: Не, не, не. Аз мисля, че г-н Хекимян е прекалено фокусиран върху личността на г-н Бонев и в частност в “Спаси София".

Антон Хекимян: Господата от “Спаси София", за да не казвам г-н Бонев, се опитват да противопоставят хората и да кажат: “Ето Антон Хекимян или някои от ГЕРБ-СДС или някои от хората, които са срещу този проект са срещу велоалеите. Бога ми, не е така и това е доказано.

А срещу какво сте тогава, г-н Хекимян?

Антон Хекимян: Срещу начина по който се случи тази реорганизация на тъмно и явно без проект.

Стефан Спасов:  Напротив.

Имаме информация от Столична община, че проектът е одобрен от Постоянната комисия по транспорт, организация и безопасност на движението при Столична община.

Антон Хекимян:  Това е малка комисия, нека да говорим с факти. Изключително важно е.

Стефан Спасов:  Нека да говорим с факти и с документи, защото г-н Хекимян доста спекулира през последните дни за това дали е бил съгласуван или не.

Антон Хекимян: Ами да, и аз имам документи.

Нека да дадем думата първо на г-н Спасов да каже.

Стефан Спасов: - Цитира се чл. 10 от Наредба РД 02 за организиране на движението по пътищата, които са отворени за обществено ползване. Но нищо по-конкретно. В тази Наредба пише: “Самостоятелна организация на движението, която не изисква разрешение за строеж", какъвто е казусът с “Патриарх Евтимий", а се съгласува след изработване на проект и предвидени инспекции. Одобрява се по реда на съответната общинска наредба, която общината е разписала как? Общинската наредба, в случая, която е наредба за организация на движението на територията на Столична община, казва “всички проекти за организация и регулиране на движението, както и промените в тях се изработват в съответствие с нормативните актове, Генералният план за организация, която съответства на 100 процента.

Антон Хекимян: Разбирам, че искате да ни потопите в членове и запетайки.

Стефан Спасов: Не, не, не, нека да говорим, защото вие спекулирате.

Антон Хекимян: Напротив, аз нося документи, които най-вероятно ...

Стефан Спасов: Не, не, нищо не носите.

Антон Хекимян: Са много съмнителни с подписите, които стоят под тях.

Стефан Спасов: Така, съгласува се от дирекция “Управление и анализ на трафика" от Столична община и Пътна полиция СДВР. И отиваме към Протокола, ето в този протокол заместник-председател е инж Димитър Петров, директор на дирекция “Управление и анализ на трафика", член на Комисията инж. Ивайло Петков, представител на СДВР.

Антон Хекимян: Много добре, добре че носите този протокол и аз го нося същия.

Стефан Спасов: В този протокол отзад се вижда, на второ място е подписът на инж. Петров, на 11-то инж.  Ивайло Петков.

Антон Хекимян:  Вие като журналист, този лист с подписи, смятате ли, че е достоверен и че не може да бъде съотносим към всеки един документ?

Стефан Спасов: Вижте, г-н Хекимян, вие не сте разследващ орган, не сте в ролята си на...

Аз не мога да кажа дали този лист с подписи е достоверен, кажете Вие, г-н Хекимян, защо не сте съгласен с този документ?

Антон Хекимян: Само че има жалба, г-н Спасов, и тази жалба е изключително важна.

Аз ще ви кажа нещо друго, ако разбира се г-н Спасов ме остави да кажа каквото и да е.

Стефан Спасов: Тази жалба остава без разглеждане, тази жалба е оставена без разглеждане и вашето прокси г-жа Ахмед Али, мисля, че...

Нека да се изслушваме само.

Стефан Спасов: Изказванията, които не са подплатени с никакви юридически факти...

Антон Хекимян:  Мисля, че е изключително непочтено да обяснявате дали нещо е прокси или не и на кого

Стефан Спасов: Няма нищо непочтено в това дали е оставено без разглеждане. А вие при положение, че си пресподеляте публикациите в интернет...

Антон Хекимян: А вие защо не дадете отговор на въпроса, така частично да се промени по оперативен път маршрутите на конкретни линии тролейбусна както следва: на стр. 7 и г-н Спасов показва 8-ма страница, която нищо никакъв текст няма, нищо не следва след нея. Явно говорим за някаква машнация с документи, надявам се тя да бъде разследвана,...

Стефан Спасов: Няма нищо такова, оригиналът на протокола е в Столична община.

Нека да чуем сега г-н Хекимян какво казва. Заместник-кметът по транспорта дори казва, че съветниците не трябва да се месят в случая, г-н Илиян Павлов

Антон Хекимян: Заместник-кметът по транспорта нека да говори истината, г-н Павлов, защото той на комисия в петък каза, че е минала съгласувка с всички членове на тази комисия, за която говори г-н Спасов. Ето тук, ако видим подписите, които са заличени, четири от подписите липсват, така че не са всички членове минали на съгласувка, както той каза. Но най-важното е, че този документ...

Кои подписи липсват, г-н Хекимян?

Антон Хекимян: Ще ви кажа. Аз съм съм го сложил и в моята фейсбук страница, и се вижда, че това е просто един хвърчащ лист. И това е големият проблем, защото когато няма съгласувка, както казва зам-кмета по транспорта...

Стефан Спасов:  Съгласувка има и мисля, че този документ напълно и категорично го доказва.

Антон Хекимян: Когато няма такава и вие предпоставяте пътно-транспортни произшествия, за които няма да е ясно кой ще носи отговорност.

Стефан Спасов: Не, това не е вярно.

Антон Хекимян: И цялата цел, включително...

Стефан Спасов: Отговорността  се носи от хората, които са сложили подписите си тук.

Антон Хекимян: Темата, която ние повдигаме е безопасността на хората, която е над вашата партийна функция в момента, да си направите предизборната кампания.

Стефан Спасов: Аз не съм в предизборна кампания, за разлика от вас. Това е важно да отбележим за слушателите.

Антон Хекимян: Аз също не съм в предизборна кампания, също е важно да се отбележи, не съм кандидат нито за евродепутат, нито за депутат.

Стефан Спасов: Така е, но вашата партия е в активна предизборна кампания.

Антон Хекимян: А партиите, с които вие сте в коалиция ПП-ДБ?

Стефан Спасов: Аз в момента не съм в кампания, нито “Спаси София" сме кандидати за ...

Г-н Спасов, до какви експерти се допитахте вие от “Спаси София" за тази реорганизация на движението в центъра, която виждаме в момента?

Стефан Спасов: Реорганизацията е реализирана след много-много подробни анализи от всички експерти, работили по изготвянето на Генералния план за организация на движението, Общия устройствен план, Подробен устройствен план, Визия за София, това са документи,

Антон Хекимян: Всички документи на г-жа Фандъкова, нали така.

Стефан Спасов: Които за съжаление са много хубави сами по себе си, но нямаше политическа воля ГЕРБ да изпълни тези документи.

Антон Хекимян: Те работят по документите на ГЕРБ. Благодаря ви, току-що “Спаси София" си призна , че работи по документите на ГЕРБ, прословутото наследство на Фандъкова е добро явно за вас, защото работите по него.

Стефан Спасов: Не, това са документи на София, а не на ГЕРБ.

Антон Хекимян: За нашите слушатели, нали беше всичко лошо, което е направил ГЕРБ, значи тези документи трябва да са лоши.

Стефан Спасов: Г-н Хекимян, спекулирате и продължавате да правите внушения.

Антон Хекимян:  Внушенията ги правите вие.

Стефан Спасов: Тези документи не са на ГЕРБ, тези документи са на София и тези документи  не са мръднали в реализацията им 1 стъпка напред от 2011 година...

Антон Хекимян: Поръчани от кого? Поръчани от предишното ръководство на София. Знаете ли защо не са мръднали?

Защо не са "мръднали" напред, г-н Хекимян?

Антон Хекимян: Защото г-жа Фандъкова и предишното управление са се вслушвали в хората и са се опитвали да намерят баланс.

Стефан Спасов: Защото г-жа Фандъкова и Антон Хекимян в моманта са застанали на една крайно популистична и крайно опасна позиция.

Антон Хекимян: Вашата е изключително популистична, г-н Спасов.

С какво е опасна тази позиция, г-н Спасов?

Стефан Спасов: Позиция е, защото маргинализира хората, които биха искали да ползват тези велоалеи и обществената дискусия за развитието на нашия град. Защото това не е дискусия дали да има една велоалея по “Патриарх Евтимий", която преди 12 години е трябвало да бъде направена и вече да сме забравили отдавна за нея. Това е дискусия за посоката, дискусия в каква посока искаме да се развива София. Това е дискусия в какъв град искаме да живеем, дали той да бъде град за хората или да бъде град за колите.

Антон Хекимян: Г-н Спасов, вие превърнахте “Витошка" в паркинг на открито, така че това ли е вашата визия за София?

Стефан Спасов: Не, в никакъв случай, това е част от мерките за компенсация на паркоместата в ...

Антон Хекимян: Ако вашата визия за София е да превърнете знаковият бул. “Витоша" в паркинг на открито, благодаря за тази визия. И хората знаете ли, те забелязват всичко това, забелязват и скандалът...

И казват, че е предизборна дъвка скандалът, между другото.

Стефан Спасов: В никакъв случай, няма нищо такова.

Антон Хекимян: Ако те са започнали преди изборите, за да помогнат по някакъв начин на партньорите си от ПП-ДБ, виждат, че само им навредиха в този случай. Защото, дори и да приемем, че голяма част от вашите гласоподаватели.

Стефан Спасов: Сега трябва да кажем, че купуването и продаването на гласове е престъпление, г-н Хекимян, защото очевидно предизборното говорене няма да се изчерпа. Но трябва да кажем  извън целият този драматизъм, който слушаме от разни политици и псевдоексперти, проблем на бул. “Патриарх Евтимий" няма. Там няма апокалипсис.

Антон Хекимян: А вие от кога сте експерт по транспорта?

Стефан Спасов: Там няма апокалипсис, няма задръстване, няма меле от автомобили и граждани, няма конфликт между пешеходци и велосипедисти.

Антон Хекимян: Да ви покажа ли клипове, които всеки ден ми изпращат граждани, Същите граждани, които не са ваши за вас.

Стефан Спасов: Да, покажете ми клиповете, когато булевардът е затворен от протеста. Покажете ми тези клипове.

Антон Хекимян: В събота вечерта бяхте ли там, за да видите, че задръстването ...

Стефан Спасов: Всеки един гражданин е важен за мен.

Антон Хекимян: Задръстването продължаваше от “Патриарх Евтимий" горе до светофара на “Пенчо Славейков".

Стефан Спасов: Трябва да кажем, че след разпределението на пространството на бул. “Патриарх Евтимий" отношението е 5:1 относно автомобилите. Те имат още много-много голям превес в ползването на това градско пространство.

Антон Хекимян: Аз се възхищавам на този комсомолски план на “Спаси София".

Стефан Спасов: Няма нищо комсомолско в това да защитаваш визия за развитие на града.

Антон Хекимян: Комсомолското е разказването на вашия колега Зографски, който в едно интервю каза, че нямало да се лашкат по протести. Ами не, вслушайте се в гласа на хората. И знаете ли, този дебат не го водим, за да надделеем ние от ГЕРБ или “Спаси София". Този дебат е за безопасността на хората.

Как вие от ГЕРБ виждате безопасността на София днес, г-н Хекимян?

Стефан Спасов: Няма опасност за хората от реализацията на този проект.

Антон Хекимян: Ако Борис Бонев и “Спаси София" имаха готов, одобрен проект, съгласуван с МВР, днес г-н Спасов щеше да е тук с него и да ми го покаже и да го натика под носа. Само, че те го нямат.

Стефан Спасов: Г-в Хекимян, проектът е реализиран на булеварда.

Къде се къса връзката, защо нямаше въпросното съгласуване? И как ще аргументирате позицията на СДВР вчера?

Стефан Спасов: Защото има всички съгласувания, както казах. Нека не забравяме, че министъра на МВР, е министър на партия ГЕРБ и това беше много ясно артикулирано в последните месеци.

Антон Хекимян: Мисля, че това са поредните внушения.

Стефан Спасов: Така че шефът му г-н Борисов, просто е вдигнал един телефон и му е казал...

Антон Хекимян: А къде е шефът ви г-н Бонев? Защо се скри, между другото?

Стефан Спасов: Не се е скрил , аз съм в качеството си на общински съветник.

Антон Хекимян: Той преди доста активно участваше във всеки един от скандалите за София.

Стефан Спасов: Искате да кажете, че разговорът в момента е недостоен за вас ли с опонент като мен?

Антон Хекимян: Напротив, много достоен, но вие не сте експерт по транспорт, нали така?

Стефан Спасов: Повече експерт съм от вас със сигурност, защото ...

Антон Хекимян: А нека да не си мерим експертизите. Само да ви кажа с кои хора не е стикован и не е съгласуван този проект. Господин Петков, Тодоров, Георгиев и Самарджиев, мога да ви кажа и дирекциите. Защото техните подписи на този хвърчащ лист липсват. Но аз не съм сигурен и в достоверността на тези подписи.

Стефан Спасов: Недейте да спекулирате. Има разследващи органи, които ще кажат дали е достоверно или не, вие не сте такъв. Трябва само да кажем...

Кои подписи липсват, кажете, г-н Хекимян?

Стефан Спасов: Има 18 души в тази комисия и тя е  ...

Антон Хекимян: Четирима от тях липсват.

Стефан Спасов: Взела своето решение с необходимото мнозинство, разбира се, като всеки един колективен орган. Може да има хора, които са били в болничен или отпуск или са били възпрепятствани.

Антон Хекимян: Искате ли да ви кажа, след като г-н Спасов казва така, много важни хора Петков - безопасност на движението по пътищата, Тодоров - Изграждане и ремонт на уличната мрежа, Георгиев - Поддръжка на уличната мрежа.

Стефан Спасов: Само да кажа, че г-н Георгиев подписа възлагането за ремонта на бул. “Патриарх Евтимий".

Антон Хекимян: Вие, г-н Спасов, присъствахте ли на тази малка комисия, бяхте ли там?

Стефан Спасов: Аз не съм член на комисията и не е нужно аз да присъствам на нея, за да си върши тя работата.

Антон Хекимян: Много добре, въпросът е, че по някакъв начин на тези хора може и да се е въздействало.

Стефан Спасов: Вие продължавате да клеветите, да рушите и да деморализирате хората, които така пламенно защитавате през последните месеци. Вие това съзнавате ли го? Не.

Антон Хекимян: Какво се е случило, вие рушите институцията Столична община, защото подвеждате кмета.

Стефан Спасов: Не, 18 години Столична община нямаше желание и политическа воля да реализира нито един важен проект за града. Затова София прилича на това, което всички виждаме днес с разбити дупки.

Антон Хекимян: Кое не наричате важен проект - метрото, големите пробиви, които вие сега довършвате?

Стефан Спасов: И затова вие, г-н Хекимян имате 60 000 души избиратели срещу 180 000 за г-н Терзиев. Мисля, че оценката на гражданите на София на местните избори е повече от категорична.

Антон Хекимян: Тази дъвка можете да я повтаряте...

Стефан Спасов: И мисля, че вие нямате нито морално право и експертно такова да коментирате решенията на кмета Терзиев и управата на Столична община.

Антон Хекимян: Мисля, че съвсем скоро гражданите ще дадат своята оценка - метрото големите пробиви и всичко, което вие описахте в Бюджета на Столичната община са проекти на ГЕРБ.

Стефан Спасов: Аз съм тук, в качеството си да защитя едни проект, който смятам, че е целесъобразен за София.

Антон Хекимян: Това е единственият проект, който явно “Спаси София" са успели да промушат между всички проекти на ГЕРБ.

Стефан Спасов: Това не е проект на “Спаси София", това е проект, който е артикулиран още в началото на предизборната кампания.

Антон Хекимян: Вие подвеждате кметът Терзиев да влиза в капана с това, да влиза в битка с другите институции.

Стефан Спасов: Кметът Терзиев не влиза в капана, той каза много ясно, че подкрепя и вярва в реализацията на този проект.

Антон Хекимян: И МВР много ясно казаха, че този проект не е съгласуван с тях.

Този спор може да продължи дълго време.

Стефан Спасов: Да, министърът на ГЕРБ, който очевидно е ....

Антон Хекимян: Твърдите, че МВР лъжат, това ми казвате.

Стефан Спасов: Аз твърдя, че те имат политическа мотивировка да вземат една или друга позиция в случая, при положение, че ясно казаха...

МВР имат политическа мотивировка?

Антон Хекимян: МВР имат политическа мотивировка, вие това казахте, тази институция е политически зависима?

Стефан Спасов: Да, това твърдя, министърът със сигурност е политически зависим и то не от нашата партия, или от партия на партньорите ни, а от партия ГЕРБ.

Антон Хекимян: Това е опит да бъде разрушена достоверността на всяко едно нещо, което казаха от “Спаси София" наистина е под много голяма въпросителна.

Стефан Спасов: Г-н Хекимян, мисля, че реакцията на хората и във Фейсбук и на живо е категорична за това, че проектът е харесван.

Антон Хекимян: Категорична е, има протести. Достатъчно категорична.

Стефан Спасов: Да, на вашия партиен актив в предизборната кампания.

Антон Хекимян: Отидете и кажете на тези хора дали са актив на ГЕРБ, защото аз тези хора не съм ги познавал.