Нарушени са разпоредбите на Закона за движение по пътищата от гледна точка на начина, по който се въвежда организация на движението. Така Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики, коментира изграждането на новите велоалеи в София.

"Нямаме обяснение защо липсва одобрение на полицията и защо този проект не е входиран от Министерството на вътрешните работи", допълни Иво Делин, председател на Сдружение "Велоеволюция".

По думите му проектът е на повече от 12 години и е претърпял много промени, крайният вариант е известен от вече 4 години.

"Позицията на Столичната дирекция на вътрешните работи е самият проект не е съгласуван по надлежния ред от отдел "Пътна полиция". Няма внесена никаква документация от страна на Столична община", заяви пред БНТ Николай Крушарски, началник "Пътна полиция" към СДВР.

В позиция от Столична община обявиха, че проекттът е одобрен от постоянната комисия по транспорт, организация и безопасност на движението, като в тази комисия задължително присъства представител на СДВР, който е подписал протокола без забележки, с което проектът се съгласува.