Групата на БСП в Столичния общински съвет призовава кмета Васил Терзиев да оттегли заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов заради извършената незаконна реорганизация на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша", "Скобелев" и улица "Фритьоф Нансен", предава репортер на "Фокус"

"Виждаме тоталното неглижиране на мнението на хората. Отговорните фактори за за това фактори в Столичната община според по никакъв начин не се опитват да намерят балансирано решение, което да удовлетворява живущите там и хората, които искат да ползват велоалеите. Не трябва да продължаваме да бъдем подвеждани по този начин и вместо да се решават проблеми, да се създават нови.На заседание на комисията по транспорт, на което присъстваха представители на двете страни, всички заедно изразихме желание да бъде намерен баланс - никой от нас не е против велоалеите.

Въпреки уверенията на заместник-кмета и на "Спаси София" тогава, че по бул. "Патриарх Евтимий" се прави ремонт, а не реорганизация на движението, в следващите дни извършиха точно това. Комисията и гражданите бяхме подведени, бяхме излъгани. Този проект беше въведен насила, въпреки че на нарочен брифинг, представляващи 2/3 от общинските съветници колеги излязохме и ясно призовахме кмета да спре новата организация на движение", каза Иван Таков, председател на транспортната комисия към СОС.

Председателят на МК "БСП за България" каза още, че към момента данните показват, че тролейбусите по ул. "Г. С. Раковски" се движат с 90 секунди закъснение. "По бул. "Патриарх Евтимий" засега се движат с около 30 секунди по-бързо, но това е преди да бъде пусната третата допълнителна фаза на светофара на ул. "Фритьоф Нансен". 

"Това допълнително ще натовари трафика и ще затрудни движението. Вече категорично можем да кажем, че очакваният ефект за по-бърз градски транспорт няма да се случи. Ще се получи точно обратното", заяви Иван Таков

Той посочи и втората лъжа, която заместник-кметът Илиян Павлов изрече отново пред членовете на комисията по транспорт в СОС и пред самите граждани, представители на живеещите в района и на колоездачите. 

"Това се случи по време на извънредното заседание на комисията, което свикахме заради протестите на гражданите, живеещи в района на булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и улица "Фритьоф Нансен". Тогава заместник-кметът излъга, че проектът е минал съгласуване с всички институции по закон. 24 часа по-късно от СДВР официално заявиха, че с тях нищо не е съгласувано. На практика, това прави реорганизацията незаконна. От комисията поискахме цялата документация за този ремонт да ни бъде представена. Получихме само част, от която не става ясно нищо", припомни Иван Таков

Той попита кой носи отговорност в момента за всичко онова, което се извършва в центъра на София. 

"Вече имаме и първия пътен инцидент по бул. "Патриарх Евтимий". За щастие - без жертви. Но кой ще понесе отговорност за случилото се? Виждаме, че няма никакво желание от страна на заместник-кмета и на "Спаси София" да чуят гражданите. Затова от групата на Местна коалиция "БСП за България" призоваваме кметът Терзиев да оттегли заместника си по транспорта. Няма да позволим гражданите и общинските съветници да бъдат лъгани, да бъдат крити документи и информация от нас и да бъдат взимани безумни решения, които ощетяват хората в София", завърши той.