След промените в ръководството на две от силовите ведомства - Съвета за национална сигурност и отбрана и външното разузнаване, държавният глава на Украйна Володимир Зеленски обяви в социалната мрежа Facebook, че очаква "укрепване на стратегическите способности“ на страната.

"Назначих Александър Литвиненко за нов секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана. Той ще съчетава опита си в ръководството на Службата за външно разузнаване на Украйна със задачите, които стоят пред Съвета за национална сигурност и отбрана“, подчерта Зеленски в поста си.

Зеленски припомни, че Олег Иващенко е новият ръководител на външното разузнаване, и отбеляза, че той има съотвения опит.

Президентът на Украйна добави, че очаква укрепване на стратегическите способности на страната, което да повлияе на процесите, от които зависи националната сигурност. Той добави, че очаква и укрепване на Украйна и обновяване на държавното й устройство във всички направления.

Във вечерното си обръщение той не пропусна да благодари на Олексей Данилов за службата му начело на Съвета за национална сигурност и отбрана и обяви, че "той ще бъде преместен на друго направление“, без обаче да привежда допълнителни подробности.