Съединените щати са готови незабавно да прехвърлят нов пакет от военна помощ на Украйна, ако допълнителното финансиране бъде одобрено от Конгреса и американската администрация. Това съобщава The Washington Post, позовавайки се на източници.

Според изданието Пентагонът е започнал предварително да изготвя следващия "голям пакет" от военна помощ за Украйна, който вече е "готов за изпращане". Според източници на вестника, ако съответният законопроект бъде одобрен от двете камари на Конгреса на САЩ и подписан от президента на САЩ Джо Байдън, времето за доставка на нов пакет помощ за Украйна ще бъде "по-малко от седмица".

WP подчертава, че "в момента не е известно колко голяма ще бъде помощта" за Киев. Но, че "почти със сигурност ще включва" 155-мм артилерийски снаряди. Освен това изданието не изключва, че новият пакет от помощи може да включва системи за противовъздушна отбрана. WP също така пояснява, че времето за доставка на някои оръжия в Украйна може да варира в зависимост от това къде се съхраняват.

В средата на март Съединените щати обявиха прехвърлянето на пакет от военна помощ на стойност 300 милиона долара за Украйна, който включва ПЗРК Stinger, противотанкови оръжия, боеприпаси за ПВО, снаряди с калибър 155 мм и други оръжия. В същото време Politico по-късно съобщи, позовавайки се на източници, че този пакет от помощи е бил използван още през ноември 2023 г.

По-рано в петък (19 април) прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи на редовен брифинг за репортери, че Байдън ще подпише законопроектите за помощ за Украйна, Израел и Тайван без забавяне, ако бъдат приети от Камарата на представителите и Сената на Конгреса на САЩ, и Вашингтон ще може незабавно да възобнови доставките на оръжия за Киев. 

На 19 април законите за предоставяне на военна помощ на Украйна, Израел и Тайван, конфискация на замразени активи на Русия с цел прехвърлянето им в Киев и въвеждане на допълнителни санкции срещу Китай преминаха процедурно гласуване в Камарата на представителите на САЩ. На 17 април председателят на Камарата на представителите републиканецът Майк Джонсън представи текстовете на законопроектите, включени в пакета, от които следва, че помощта за Киев ще бъде предоставена на кредит. Байдън, който първоначално се противопостави на фрагментирането на искането на неговата администрация за военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, впоследствие подкрепи инициативата на Джонсън.

Възможно е Камарата на представителите да приеме този пакет още в събота (20 април). След това ще отиде в Сената, в който, за разлика от Камарата на представителите, демократите имат мнозинство. Демократическата фракция в горната камара на Конгреса вече сигнализира готовността си да осигури бързо одобрение на пакета. След това той ще бъде подписан от президента на САЩ Джо Байдън.