"Единствената цел на резолюцията за Сребреница е да хвърли моралната и политическата вина върху един народ". Така коментира, приетата от Общото събрание на Организацията на обединените нации резолюция за ежегодно отбелязване на "геноцида в Сребреница през 1995 г. в Босна", предава сръбският вестник "Новости".

"И още веднъж ще споменем въпроса за правната отговорност, защото те настояха, че това не е въпрос срещу нито една нация и народ и точно за това стана дума тук. Защото всички хора, които бяха обвинени във връзка със Сребреница, независимо дали е било престъпление, геноцид, клане, както и да го наречете, всички те вече са осъдени. Всички те. Каква е целта на тази резолюция?", пита Вучич.

"Именно, тъй като резолюцията беше приета през 2015 г., единствената цел и намерение сега е да се хвърли моралната и политическа вина върху един народ. Върху народа на Сърбия и Република Сръбска като част от Босна и Херцеговина. Това беше единственото намерение. И честно казано, що се отнася до легитимността, тя се провали. Когато става въпрос за вашата "голяма победа" или за голямата победа на тези, които са гласували "за". Няма какво друго да добавя", е коментирал сръбският президент.

Резолюцията беше приета с 84 гласа "за", 19 "против" и 68 държави се въздържаха.

Русия, Унгария, Беларус, Китай, Коморските острови, Антигуа, Сирия, Куба, Конго, Южна Корея, Доминика, Еритрея, Есватини, Гренада, Мали, Науру, Никарагуа, Сао Томе и Принсипи и Сърбия гласуваха против резолюцията.