Външният министър Буяр Османи ще разговаря в четвъртък със заместник-министъра на външните работи на Гърция Александра Пападопулу по актуални двустранни въпроси, пише "Слободен печат“. Тя е в Скопие на срещата на министрите на външните работи, която се провежда по повод едногодишното македонско председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Османи заяви на пресконференция днес, че досега МВнР на Скопие не е получило нито една официална реакция или нота от Гърция поради факта, че президентът Гордана Силяновска Давкова използва името Македония без прилагателното Северна.

На журналистически въпрос дали според Преспанския договор е забранено да се използва името Македония, той каза, че използването на erga omnes е ясно.

- Преспанският договор се сравнява с конституционното задължение, което всички имаме. Конституционното име на държавата е Република Северна Македония и всяко използване на друго име е извън конституцията. Мицотакис също беше против Преспа, но когато стана министър-председател, каза: "Аз все още съм против, но това е международно задължение и трябва да го спазвам“. Ето безплатни съвети към правителството, може да сте против, но това е част от конституцията и трябва да се спазва“, заяви Османи.

Относно член 7 от споразумението, който гласи как двете страни могат да използват термините Македония и македонски, Османи каза, че няма място за различни тълкувания.

"По отношение на прилагателното, виждам съобщения от официални държавни институции, където президентът се нарича македонски президент. Според Преспански прилагателното македонски може да се използва само в етнически контекст, а не в държавен. Всичко с прилагателното македонски се отнася до македонската етническа общност и тези разпоредби трябва да се спазват, защото те отварят нови въпроси. Същото е и за името на държавата. Най-правилно е да се каже, че имаме различия, но това е реалността. Ако имат начини да променят реалността, да се пробват, това е демократичен процес, но докато не го променят, трябва да се спазва. Може да смятате, че ще работите за промяна на Преспанското споразумение, но дотогава трябва да го спазвате. Но нека не предрешаваме, нека изчакаме и да видим каква ще бъде позицията на правителството“, заяви Османи.

На журналистически въпрос за македонската дипломация Османи поправи журналиста и каза, че това е дипломацията на Северна Македония.

Според член 7 от Преспанския договор разбирането на термините Македония и македонски е различно за двете страни, то се отнася до различен исторически контекст и културно наследство, докато "за втората страна тези термини означават нейната територия, език, народ и техните характеристики, със собствена история, култура и наследство, които са значително различни от тези на първата страна“.

Мандатьорът Християн Мицкоски пък днес в отговор на журналистическа молба за коментар относно препоръките от САЩ и Франция за спазване на международните споразумения заяви, че споразуменията трябва да се спазват, но това е двупосочна улица.