Международните споразумения трябва да се спазват и тук ВМРО-ДПМНЕ няма дилема, но това е двупосочна улица, заяви мандатоносителят за съставяне на ново правителство в Република Северна Македония Християн Мицкоски в отговор на журналистически въпрос да коментира препоръките на САЩ и Франция да се спазват международните споразумения, предава скопското електронно издание "Слободен печат“.

"Договорът е споразумение между поне две страни и двете страни трябва да го спазват. Ако имате предвид конкретно Преспанския договор и ние като бъдещо правителство го спазваме в детайли, всичко, което е част от нашето законодателство, в Конституцията, се спазва в детайли и тук не трябва да има дилема. Но в същото време очаквам и втората подписала, която е южната ни съседка, да го спазва. Създадохме документ за това колко е изпълнено от наша страна и колко е изпълнено от гръцка страна и планираме да запознаем всички, които са любопитни да знаят доколко и двете страни спазват двустранното международно споразумение“, подчертава Мицкоски.

Той очаква всички стратегически партньори на Скопие, които са част от тези споразумения, да ги спазват така, както ги спазват те.

Относно степента, в която победата на Европейската народна партия ще бъде стъпка към разширяването на ЕС, Мицкоски казва, че очаква да продължи пътя, който е набелязан, който е, казва той, отвореният път на европейска интеграция, за страните, които искат да бъдат част от европейското семейство.

"Европейската народна партия е голям поддръжник. За съжаление Македония като държава може да е била много по-подготвена от повечето страни-членки на самия Европейски съюз, но поради условия, които никой преди това не е имал, тя е жертва на политиките на някои политици и за съжаление все още след две и половина десетилетия не може да започне преговори“, заяви той.

Мицковски очаква, както казва, разумът да надделее, очаква бъдещият състав на Европейската комисия да работи по-интензивно и единственият критерий да бъдат критериите от Копенхаген и добави, че позицията на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията е ясно - не приемат диктат и ултиматуми.

"Грешката, допусната от сегашното правителство, за съжаление навреди на преговорните позиции, а лековерието на някои от политиците, които бяха и са част от това правителство, влоши нашите позиции, но съм убеден, че разумът ще надделее, че ще обсъждаме бъдещето, а не миналото и че имаме разумно предложение, което ВМРО-ДПМНЕ има като част от предизборната си програма и че ще намерим разбиране и ще разчистим пътя и съм убеден, че в яростен стил Македония ще бъде част от ЕС“, заяви Мицкоски за медиите преди началото на Шестата сесия на Общото събрание на ЗЕЛС.