Американският президент Джо Байдън удължи с още една година извънредните мерки свързани със ситуацията в Западните Балкани. Посочената причина е че, "ситуацията на Балканите продължава да представлява заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ", става ясно от изявление, публикувано на уебсайта на Белия Дом.

В изявлението се посочва, че "действията на определени лица, които застрашават мира и международните усилия за стабилизиране на Балканите, включително актове на екстремистко насилие и разрушителни дейности, и ситуацията на Балканите, които възпрепятстват напредъка към ефективна и демократично управление и пълна интеграция в трансатлантическите институции“.

Американския президент смята, че тези действия представляват "извънредна и изключителна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ" и затова извънредното положение на Балканите трябва да остане в сила и след 26 юни.

Първоначалният указ за извънредни мерки, свързани със Западните Балкани, е подписан през 2001 г. от тогавашния президент на САЩ Джордж Буш, за да се "справят с необичайни и големи заплахи за националната сигурност и външната политика на САЩ".