Президентът на Република Сръбска Милорад Додик разговаря в Баня Лука с унгарския премиер Виктор Орбан, който ръководи делегацията на унгарското правителство и бизнесмени по време на посещението им в Босна и Херцеговина, предаде BHRT.

По време на посещението в Баня Лука се е провел бизнес форум, на който са присъствали представители на над 20 унгарски компании.

Виктор Орбан е изразил позицията си, че "целият регион на Балканите трябва да бъде интегриран в Европейския съюз и че Брюксел трябва да насочи финансовото и политическото си внимание към тази част на Европа, а не към Украйна".

Попитан как оценява войната в Украйна, Орбан е заявил, че всяка война е лоша и трябва да свърши, но тази е "двойно лоша за Балканския регион, защото политическото и всяко друго внимание се отклонява към войната, вместо към тази зона".

"Тази област страда двойно от тази война. След дълги дискусии решихме да дадем 50 милиарда евро на украинците през следващите години. 50 милиарда евро! Казваме, че нямаме пари, но някак си ги намерихме. Представете си, ако Босна и Херцеговина получава от това 30 милиарда, за да ви помогне да се подготвите за членство в ЕС, какви чудеса биха се направили с тези пари“, е заявил премиерът на Унгария, която поема председателството на ЕС на 1 юли.

Орбан обяви, че от 1 юли, когато Унгария поеме председателството на ЕС, ще сформира специален екип, който ще се занимава със Западните Балкани и Босна и Херцеговина.