Националната агенция за гражданска защита на Албания съобщи, че българският турист, който е обявен за изчезнал във вторник, 11 юни, в планината Йезерца, днес е открит мъртъв след издирване от спасителни групи, предава Zoom.al.

В публикация в социалните мрежи се уточнява, че издирването на туриста е извършвано от земята и въздуха, но в крайна сметка е намерен само трупът му, като не се дават подробности за събитието, възрастта и общите характеристики на жертвата.

Националната агенция "Гражданска защита" на Албания призовава за повишено внимание в рисковите райони, както и за стриктно спазване на инструкциите на специализирани водачи. Почти всяка година чуждестранни туристи се губят в Албанските Алпи или каньони по време на планинарство или каране на каяк, някои от които трагично са загубили живота си, главно в северните планини.

"След полученото уведомление незабавно са ангажирани всички оперативни структури на Гражданска защита, на местно и централно ниво.

Излетя хеликоптер "Кугър" на Въоръжените сили с медицинския екип и групата за търсене и спасяване в планината. Започнало е въздушно издирване за следи от изчезналия. В същото време планинският екип за търсене и спасяване е оставен близо до мястото, за да продължи издирването от земята.

Няколко часа продължиха интензивни усилия и координация на структурите, докато се намери трупът...“, се казва в съобщението на албанската Гражданска защита.