Лидерът на босненските сърби Милорад Додик заяви, че Босна и Херцеговина трябва да кандидатства за присъединяване към групата БРИКС като алтернатива на Европейския съюз, пише европейската редакция на Politico.

"Като се има предвид, че от Брюксел винаги излизат нови и неясни условия за приемане в Европейския съюз, смятам, че Босна и Херцеговина трябва да подаде молба за членство в БРИКС“, написа той в X, известен преди като Twitter. "Вярвам, че ще бъдем приети по-рано, отколкото в ЕС“.

Додик заяви, че представители на Република Сръбска ще изпратят предложение до босненското правителство "в следващите дни", като ги помолят да разгледат този план.

Додик, президент на Република Сръбска, една от двете административни единици в Босна и Херцеговина, има проблемни отношения с ЕС от години. Той многократно е изразявал сепаратистка реторика, подклаждал е националистически настроения и е заплашвал да създаде отцепническа сръбска армия, пише изданието.

В момента той е под санкции на САЩ за подкопаване на босненските институции и заплаха за териториалната цялост на страната.

Дори на фона на руската инвазия в Украйна Додик поддържа близки отношения с Кремъл. През януари той удостои президента на Русия Владимир Путин с най-високото отличие на институцията, която ръководи, ход, който беше критикуван от служители на ЕС и САЩ. Европейската комисия бързо напомни на Додик за значението на върховенството на закона, докато страната се стреми към членство в ЕС, особено след като Босна получи статут на кандидат за ЕС миналия декември.

Нововъзникващата група БРИКС - съставена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - наскоро се съгласи да покани още шест държави да се присъединят към техния съюз.